Брой 37 (1049), 23-02-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Услугите бележат двуцифрени ръстове през последното тримесечие на м.г.


В края на годината, очаквано заради празниците, услугите бележат двуцифрени ръстове. Това сочат публикуваните днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

При почти всички дейности е регистрирано увеличение, като то е най-значително при "Воден транспорт" (17.4%), "Пощенски и куриерски услуги" (11.1%) и "Сухопътен транспорт" (10.1%). Само при "Въздушен транспорт" се наблюдава намаление на индекса, който е с 3.9% под равнището на същото тримесечие на предходната година.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" е с 19.7% по-висок в сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 година. Увеличение се наблюдава при всички дейности в състава на сектора, като най-съществен е ръстът при "Информационни услуги" (66.6%), "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (51.3%) и "Дейности в областта на информационните технологии" (28.6%).

Спрямо последното тримесечие на  2014 г. ползваните услуги за пътувания и резервации са намалели с 2.8% на годишна база. В транспортния сектор най-голям  ръст има при водния - от 17.4 на сто, следван от сухопътния с увеличение от 10.1 на сто докато при въздушния има свиване с 3.9 на сто.

В сравнение с третото тримесечие на годината секторът на туристическите агенции отбелязва ръст в предоставените услуги с 10.6 на сто. През периода сухопътният транспорт е с ръст от 5 на сто, водният - със спад от 1.3 на сто, въздушният също се свива - с 0.2 на сто. При пощенските и куриерските услуги увеличението е с 4.9 процента.

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-кипърски форум в БТПП насърчава и надгражда двустранното партньорство
Положителната динамика на всички нива на управление от двете страни подпомага ръста на стокообмена и инвестициите Още
Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Ташкент
Във връзка с четвъртата сесия на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Още
Глобален форум GS1 2016 се провежда в Брюксел
GS1 България представя свои решения за крайните потребители и бизнеса на специално изложение Market place exhibition Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Фирмите без дейност също подават годишни декларации
В специален формуляр фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Услугите бележат двуцифрени ръстове през последното тримесечие на м.г.
Най-съществен е ръстът при "Информационни услуги" (66.6%) Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Покана за кандидатстване за награди на „RegioStars 2016“
На Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Процедура за отдаване на концесии на минерални ресурси – оловна и цинкова руда, в Македония
Крайният срок за подаване на оферти е 14 март 2016 г. Още