Брой 58 (1570), 23-03-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Арналдо Абруцини и Цветан Симеонов се срещнаха с Петър Кънев и Менда Стоянова


Главният изпълнителен директор на Европалати Арналдо Абруцини и председателят на БТПП Цветан Симеонов проведоха среща в Българския парламент с Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, и Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси на Българския парламент.

Основна тема на дискусията бе предстоящият Европейски парламент на предприятията (ЕПП), който ще се проведе в София на 11 юни тази година.

Цветан Симеонов уточни, че събитието ще обхване следните теми: европейски единен пазар, търговия и инвестиции, МСП и предприемачество, заетост и пазар на труда. Предвижда се в него да вземат активно участие: представители на Европалати – повече от 30 председатели на търговско-промишлени палати, европейски предприемачи, български представители на деловите среди, председатели на регионални ТПП, ръководители на смесени търговски палати в България, председатели на браншови организации, ръководители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, народни представители, европейски парламентаристи, членове на българското правителство, представители на европейски институции, представители на дипломатическия корпус и др.

Петър Кънев изрази подкрепа към събитието и посочи предвидените теми като много актуални за работата на българското председателство на Съвета на ЕС в посока улесняване на бизнеса и подобряване на икономическата среда.

Менда Стоянова изрази готовност за съдействие за осъществяване на инициативата, тъй като бизнесът е в основата на икономиката и положителното му развитие води до: по-висок жизнен стандарт, по-високи заплати, повече производства с висока добавена стойност, повече средства за държавата и по-висока мотивация за съвместно сътрудничество между правителството и икономическите субекти.

Председателите и на двете парламентарни комисии изразиха задоволството си от съвместната работа с Българската търговско-промишлена палата във връзка с промените и нововъведенията в правната рамка на страната, свързани с икономическата среда. Те потвърдиха намерението си да вземат участие в заседанията на ЕПЕ в София.

Арналдо Абруцини подчерта, че Европейският парламент на предприятията ще е възможност за споделяне на опасенията и предложенията на бизнеса за справяне с описаните предизвикателства. Той подчерта, че събитието ще бъде  част от отбелязването на  60 години от създаването на Европалати, заедно с  представянето на Европейски стълб на правата на предприемача – документ с 12 основни права в полза на европейските компании. Според Абруцини не трябва да забравяме, че бизнесът се е зародил не за да прави печалба, а за да удовлетвори нуждите на обществото. За това взаимодействието между бизнеса и обществото е ключово и решаващо.

Предвид успешното постигане на приоритетите на Българското председателство, Симеонов потвърди готовността на Българската търговско-промишлена палата да съдейства за подобни събития с фокус икономическо сътрудничество със Западните Балкани и Черноморския регион.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Арналдо Абруцини и Цветан Симеонов се срещнаха с Петър Кънев и Менда Стоянова
Председателите на двете парламентарни комисии изразиха подкрепа за провеждането на Европейски парламент на предприятията в София Още
Представители на БТПП участваха в бизнес делегацията, придружаваща президента Румен Радев в Държавата Израел
Среща в София на група „Работодатели“ на Европейския икономически и социален комитет
Европейските работодатели обсъдиха предизвикателствата пред пазара на труда Още
Проведе се годишното отчетно събрание на арбитражните колегии към АС при БТПП
АС при БТПП е арбитражът с най-голям брой дела в сравнение с другите действащи търговски арбитражни съдилища в България Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бизнес мисия в Одрин, Турция, 24 - 26 април 2018
Организира Търговско-промишлена палата - Стара Загора Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Секторен анализ на туризма в СР Виетнам, състояние към 2018 г.
Потенциал и възможности за развитие на двустранния туристически обмен между Виетнам и България Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за технологично партньорство от Enterprise Europe Network
КОНКУРСИ
EURid организира видеоконкурс за втората годишнина на домейна ".ею"
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за участие в бизнес делегация до Република Башкортостан
19-20 април 2018г.; срокът за записване е 28 март Още
Национално участие в Международната изложба на стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа
8 - 11 юни 2018 г., гр. Нинбо, Китай Още