Брой 58 (1570), 23-03-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща в София на група „Работодатели“ на Европейския икономически и социален комитет

Представители на ръководството на Българската търговско-промишлена палата, взеха участие в срещата на група „Работодатели“ на Европейския икономически и социален комитет /ЕИСК/, провеждаща се в периода 21 – 23 март 2018 г. в София. Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, а съорганизатори са ЕИСК и Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Главният изпълнителен директор на Европалати Арналдо Абруцини взе отношение по темата „Как да се преодолее несъответствието между търсенето и предлагането на пазара на труда?“. „Няма как да измерим количествено несъответствието в предлаганите и търсените умения на трудовия пазар.“, сподели Абруцини. Според него статистическите данни трябва да се преформулират в конкретни действия, тъй като промените на пазара на труда са изключително бързи. “Трябва да обучаваме хората така, че да могат да са адаптивни.“, каза Абруцини.

Участниците в събитието се обединиха около мнението, че са наложителни реформи в пазарите на труда в държавите-членки и в системите за образование, професионално образование и обучение, и стажуването, за да се създаде истинско европейско образователно пространство, което да отговори на настоящите и бъдещите предизвикателства и да доведе до успех в световната битка за таланти.

В срещата участваха над 100 представители на работодателските организации от държавите-членки на ЕС, създателите на политики и академичните среди, а целта на дискусията бе споделяне и обсъждане на най-добрите практики, за да се потърсят идеи и решения.

В дискусията се включиха ръководителите на Европейския център за развитие на професионалното обучение (Cedefop), Асоциацията на европейските търговски палати (Eurochambres), Европейската федерация на работодателите в областта на образованието (EFEE), националните работодателски организации на Германия, Австрия, Чешката република и България, както и представители на браншови работодателски организации и фирми.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Арналдо Абруцини и Цветан Симеонов се срещнаха с Петър Кънев и Менда Стоянова
Председателите на двете парламентарни комисии изразиха подкрепа за провеждането на Европейски парламент на предприятията в София Още
Представители на БТПП участваха в бизнес делегацията, придружаваща президента Румен Радев в Държавата Израел
Среща в София на група „Работодатели“ на Европейския икономически и социален комитет
Европейските работодатели обсъдиха предизвикателствата пред пазара на труда Още
Проведе се годишното отчетно събрание на арбитражните колегии към АС при БТПП
АС при БТПП е арбитражът с най-голям брой дела в сравнение с другите действащи търговски арбитражни съдилища в България Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бизнес мисия в Одрин, Турция, 24 - 26 април 2018
Организира Търговско-промишлена палата - Стара Загора Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Секторен анализ на туризма в СР Виетнам, състояние към 2018 г.
Потенциал и възможности за развитие на двустранния туристически обмен между Виетнам и България Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за технологично партньорство от Enterprise Europe Network
КОНКУРСИ
EURid организира видеоконкурс за втората годишнина на домейна ".ею"
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за участие в бизнес делегация до Република Башкортостан
19-20 април 2018г.; срокът за записване е 28 март Още
Национално участие в Международната изложба на стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа
8 - 11 юни 2018 г., гр. Нинбо, Китай Още