Назад

Цветан Симеонов: Следващите месеци ще са много трудни за икономиката


Българската икономика отново е изправена пред непредвидимост, а през следващите месеци предстоят сериозни трудности в сектора. Само преди месец работодателите успяха да си стиснат ръцете с управляващите за антикризисните мерки в помощ на бизнеса. Успешният вот на недоверие към правителството вчера поставя под въпрос дали договореното от бранша ще бъде изпълнено.

„В тази ситуация е изключително наложително да се приеме бюджета. За съжаление ще се забави и въвеждането на мерките за излизането от кризата и устойчиво развитие, които са няколко милиарда лева. Работодателите и работниците трябва да се адаптират към сегашната ситуация, защото предстоят трудности в сектора на икономиката. Рано е да се каже дали ще се проведе протестът на работодателите, защото мерките, които ние сме предложили са в рамките на актуализацията на бюджета. Ако той бъде приет и мерките продължат, няма да протестираме“, заяви пред „ДИВИДЕНТ“ председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Днес търговско-промишлената палата представи заключенията си от проекта за постигане на устойчива заетост и превенция на текучеството на кадри. Целта на проучването е да информира предприемачите как да организират работата си така, че хората, които са подбрали да са добре подготвени и стимулирани да останат трайно на работното си място. Текучеството на кадри се оказва по-голям проблем, отколкото безработицата.

„Безработицата в България не е висока в сравнение с други държави – около 4-5%. Но това са около 150 хиляди работници. 1/3 от тях – около 50 хиляди стоят незаети, независимо от нуждата на работодателите от кадри. Това показва, че освен мерките за задържане на работниците трябва да има мерки в няколко насоки. Да не се допуска нелоялна конкуренция между фирмите. Едно от нещата, които трябва да се направят е да се засили качеството на работата на инспекциите по труда“.

Симеонов добави още, че трябва да се намерят начини за стимулиране на работодателите да осигуряват обучение и да адаптират знанията на своите служители. Обучението трябва да бъде обвързано с ангажимент за дългосрочна заетост.

"Осигуряването на добър климат в едно предприятие е сред най-важните фактори за задържане на работната сила", смята още председателят на Българската търговско-промишлена палата.