Брой 206 (966), 26-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Отбелязване в Сливен на 120-годишнината от създаването на търговските палати в България


120-годишният юбилей на Българските търговски палати бе отбелязан на 23 октомври от Сливенската търговско-промишлена палата. Честването съвпадна и с отбелязването на 150 години от кончината на създателя на първата фабрика на Балканите Добри Желязков – Фабрикаджията.

С полагане на венци и цветя пред паметника на Добри Желязков и с прожекция на филм от честването в София на 120 години БТПП започна юбилейната среща. В Националния музей на текстилната индустрия в Сливен се събраха предприемачи, представители на академичните среди, образованието и културата.

При откриването на срещата председателят на Сливенската ТПП Кольо Колев изтъкна ключовата роля на палатата за развитието на региона. „Идеята ни е да помагаме на фирмите със своите лостове и възможности, за да работят успешно, независимо дали са наши членове”, посочи още Колев.

В приветствието си към аудиторията председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза важното място на търговските палати за развитието на предприемачеството в България, както и признанието, което палатите имат в международен план. “Като част от системата на останалите търговско-промишлени палати в света, БТПП е проводник на най-новите постижения в областта на търговията”, допълни той.

Представени бяха презентации с проучвания за началото на българската индустрия, за ролята на професионалното образование и взаимодействието между културата и бизнеса.

Особен интерес предизвика инициативата на БТПП за възстановяване на къщата в Карлово на първия председател на Софийската търговско-индустриална камара Иван Грозев.

От Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” показаха документи за фабриката на Добри Желязков в Сливен.

Зам.-кметът Румен Стоилов и зам.-областният управител Камен Костов получиха като подарък Алманах, посветен на 120-та годишнина на Търговските палати в България.

НОВИНИ ОТ БТПП
Отбелязване в Сливен на 120-годишнината от създаването на търговските палати в България
Представена бе инициативата на БТПП за възстановяване къщата на Иван Грозев - първият председател на Софийската търговско-индустриална камара Още
БТПП подготвя 23-то издание на СЕКЮРИТИ ЕКСПО 2016
Традиционна съпътстваща програма, Демонстрационна зона CAMCORNER и Дискусия „Safe city – системи за сигурност и строителство“ Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Силистренската търговско-промишлена палата посрещна посланика на Република Корея
Местни предприемачи споделиха трудностите, които срещат при износ на стоки за Корея Още
Редовно отчетно изборно събрание на Ямболската ТПП
За председател на Ямболската палата отново беше избран Стойчо Стойчев Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016 г.
Министерството прогнозира ускоряване на растежа и свиване на дефицита до 2018 г. Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Забрани за търговия с културното наследство на Сирия и Ирак
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар на тема „Съвременни осветителни уредби”
Проектиране на светодиодно осветление, европейски директиви в областта на осветителната техника, енергийно-икономически показатели за изкуствено осветление и др. Още
Уебинари за бизнес с Япония
Организатор: Център за индустриално сътрудничество ЕС - Япония Още