Брой 206 (966), 26-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Силистренската търговско-промишлена палата посрещна посланика на Република Корея


На 22 октомври бизнесът от Силистра се срещна с посланика на Република Корея у нас Н.Пр. Шин Менг-хо, по негова инициатива, с желание да популяризира достиженията на страната си, нейните възможности за инвестиции и успешни бизнес контакти. Съобщена бе и новината за създаване на Българо-корейска търговско-промишлена камара.

Срещата, организирана от Силистренската търговско-промишлена палата (СТПП), беше изключително полезна и задушевна. Тя започна с лична среща между председателя и зам.-председателя на СТПП, силистренските журналисти и посланик Шин, на която бяха обсъдени възможностите за бизнес с фирми от област Силистра. Проведоха се и интересни индивидуални разговори с присъстващите бизнесмени, по конкретни казуси, на чаша вино.

Презентацията за достиженията на Р.Корея, изнесена лично от посланика, беше проследена с огромен интерес от  присъстващите фирми - търговски, транспортни, туристически, печатарски, производители на машини, диелектрици, електроника, селскостопанска продукция, текстил,  както и обучаващи пилоти и занимаващи се с източни бойни изкуства.

Много искрено и непосредствено фирмите споделиха трудностите, които срещат при износа на стоки от България за Р.Корея. Отбелязани бяха обаче и примери на много добри контакти и отлично двустранно партньорство. В заключение всички, които са били в Корея за бизнес, се съгласиха с посланика, че съществуват доста прилики в манталитета и начина на живот на българите и корейците.

Корейският посланик остана впечатлен от историята и археологическите находки в Силистра, той прояви интерес към възможността за участие на корейски фирми в бъдещите търгове за строежа на дългоочаквания от местното население мост до отсрещния румънски град Кълъраш.

Всички се обединиха около мнението, че съществуват добри перспективи за сътрудничество и в областта информационните технологии, търговията със селскостопански стоки (преди всичко житни култури), туризма, машиностроенето и строителството. Н.Пр. Шин Менг-хо обеща личната си подкрепа на всяка фирма, която се обърне към него.

НОВИНИ ОТ БТПП
Отбелязване в Сливен на 120-годишнината от създаването на търговските палати в България
Представена бе инициативата на БТПП за възстановяване къщата на Иван Грозев - първият председател на Софийската търговско-индустриална камара Още
БТПП подготвя 23-то издание на СЕКЮРИТИ ЕКСПО 2016
Традиционна съпътстваща програма, Демонстрационна зона CAMCORNER и Дискусия „Safe city – системи за сигурност и строителство“ Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Силистренската търговско-промишлена палата посрещна посланика на Република Корея
Местни предприемачи споделиха трудностите, които срещат при износ на стоки за Корея Още
Редовно отчетно изборно събрание на Ямболската ТПП
За председател на Ямболската палата отново беше избран Стойчо Стойчев Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016 г.
Министерството прогнозира ускоряване на растежа и свиване на дефицита до 2018 г. Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Забрани за търговия с културното наследство на Сирия и Ирак
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар на тема „Съвременни осветителни уредби”
Проектиране на светодиодно осветление, европейски директиви в областта на осветителната техника, енергийно-икономически показатели за изкуствено осветление и др. Още
Уебинари за бизнес с Япония
Организатор: Център за индустриално сътрудничество ЕС - Япония Още