Брой 75 (2081), 16-04-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Обръщение от Председателя на Българската търговско-промишлена палата


Скъпи колеги и приятели,

В тези трудни времена, наред с медиците, социалните работници и  правоохранителните органи, системата на БТПП също не е спирала нито за минута обслужването на фирмите. Значителна част от служителите на БТПП са на работните си места - както в София, така и във всички областни градове. Изказвам своята благодарност към тяхната отговорност и готовност, дори в условия на кризисна епидемиологична ситуация, да бъдат без прекъсване на разположение на предприемачите.

През последните години Палатата инвестира значителни средства за дигитализация на предлаганите услуги. Резултатите от целенасочената работа в тази посока станаха видими, особено сега в усложнената  обстановка. Работим и по още няколко значими проекта в сферата на ускорената дигитализация, добавящи стойност за бизнеса при високи нива на сигурност, които, надяваме се,  ще ни осигурят още по-добри изходни позиции след като епидемията отмине и започне възстановяване.

БТПП, като работодателска организация, си дава сметка, че финансите на страната ни трябва да се управляват много внимателно и не е екстремна в своите искания към бюджета. Но във времена, когато всички правителства съдействат за ограничаване на щетите за икономиката, очаква се и българското правителсто да предприеме адекватни политики и законодателни промени,  да омекоти огромния натиск върху бизнеса, работните места и поминъка. Естествено, логично стои въпросът с какво бизнесът, на свой ред,  подкрепя изпълнителната власт. И тук бих искал да изкажа благодарност на нашите фирми–членове, които разработиха и формулираха конкретни предложения за справяне със ситуацията. Те бяха анализирани и допълнени с добри практики на наши европейски и международни партньори. Като резултат подготвихме набор от мерки, които предложихме на парламентарните комисии и изпълнителната власт. Признателност и към фирмите, които предоставиха безвъзмездна помощ от своето производство, поеха социален патронаж или подпомогнаха с ресурс Националния оперативен щаб.

Изпитвам гордост от труда на колегите от системата на БТПП – в София и в регионите, така че всяка една фирма да бъде обслужена и да получи необходимата грижа.

Окуражен съм от усилията на предприятията, които успяват да се адаптират към новата реалност, да запазят своя бизнес и препитанието на своите служители.

Пожелавам на българските фирми разумни стъпки и ги уверявам, че заедно, научили уроците от кризата, ще бъдем по-силни и успешни – обединени, солидарни и отговорни. Можете да разчитате на нашата активна подкрепа!

Светли  Великденски  празници !

Цветан Симеонов
Председател на БТПП

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Обръщение от Председателя на Българската търговско-промишлена палата
Писмо на ЕВРОПАЛАТИ до лидерите и институциите на Европейския съюз
Позиция, подкрепена от БТПП, относно необходими действия за справяне с влиянието на кризата от COVID-19 Още
Примери за положителна интеграция на пазара на труда
Споделените истории от различни европейски страни ще бъдат обединени в сборник Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Уебинар: Преструктуриране на бюджета в условия на криза и контрол на изпълнението
Покана от Българската асоциация на управленските консултантски организации Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Европейска пътна карта за постепенна отмяна на противоепидемичните мерки
Установява основни принципи, отчитайки, че всяка държава има свои особености Още
Фонд на фондовете мобилизира ресурс от 400 млн. лв. в отговор на икономическите последици от кризата
Структурира се изцяло нов гаранционен продукт за предоставяне на ликвидна подкрепа на МСП Още
Мнението на експерта: Как икономиката може да излезе от кризата след пандемията?
Емил Попов, консултантска група Kreston BulMar, член на УС на БТПП Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
ОПИК обявява за обществено обсъждане процедура за подбор на проекти „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"
Проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските
Предлага Министерството на труда и социалната политика Още