Брой 120 (630), 26-06-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Делови форум „Бизнес и инвестиции между България и Турция” се проведе в Истанбул

Българска бизнес делегация, водена от Цветан Симеонов, председател на БТПП и съпредседател на Българо-турския бизнес съвет, и  Янчо Янев, председател на Хасковската ТПП, бе на посещение в Истанбул.

Делегацията се срещна с представители на Борда на директорите на Турско-българския бизнес съвет към DEIK /Борд за външноикономически отношения на Турция/ и Одринската търговско-промишлена палата. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество в икономиката, инвестициите, търговията, опростяване на митнически и други административни процедури, женското предприемачество, както и винопроизводството. За първи път бе разширен обхватът на разговорите и в областта на културата. Договорено бе фотоизложбата, която в момента е аранжирана в БТПП, да бъде представена и в Одринската палата.

Състоя се делови форум „Бизнес и инвестиции между България и Турция” с участието на над 30 турски предприемачи. Форумът бе официално  открит от съпредседателя на Турско–българския бизнес съвет Ялчин Егемен. Той очерта основните области на сътрудничеството между DEIK и БТПП, двустранните отношения между България и Турция, секторите от взаимен интерес с потенциал за развитие - селско стопанство и хранително –вкусова промишленост. Ялчин Егемен подчерта, че основен проблем пред двете страни е пътната инфраструктура.

Цветан Симеонов представи сътрудничеството на Палатата с бизнес организации от Турция - на международно и регионално ниво, основните предимства и недостатъци от членството на България в ЕС, както и новостите в дейността на БТПП, основно  дигитализацията на процесите, мобилното приложение на Палатата, баркодовете, Арбитражния съд и други. Той отбеляза, че партньорството между БТПП и DEIK ще продължи с нови инициативи.

Стефан Арнаудов от Службата по търговско-икономически въпроси на България в Истанбул сподели, че съществува потенциал за развитие на двустранните отношения, тъй като Турция има голям капацитет в сферата на инвестициите. Арнаудов коментира, че основен проблем е визовият режим за гражданите на Турция, но се обмисля облекчаване на процедурите по издаване на визи и възможности за предоставяне на пакетни туристически услуги.

Представени бяха предимствата на България като атрактивно място за бизнес и инвестиции.

Български фирми имаха възможност да срещнат свои потенциални партньори в областта на финансирането, текстила, правото и консултациите, товарните асансьори, производството на резервоари и контейнери.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Делови форум „Бизнес и инвестиции между България и Турция” се проведе в Истанбул
Срещи между потенциални партньори от областите финансиране, текстил, консултантски услуги Още
26 юни 2014 – 40 години от сканирането на първия баркод в света
За последните 4 десетилетия стандартите GS1 са внедрени в бизнес процесите на повече от 2 млн. фирми по света Още
Полска компания подготвя икономически форум „Полша - Балканите“
Предвиждат се срещи между фирми от Полша, България и Хърватия в секторите селско стопанство, енергетика, възобновяеми енергийни източници Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата – Враца изпълнява проект „New Link – доброволческа мрежа в полза на граждани на трети страни”
Доброволци и представители на целевите групи ще се подготвят и обучават по електронен път да работят в областта на интеграционната политика Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Становище на БАПИОТ по доклада на Сleаn Clothes Campaign
Изводите в доклада не са показателни за българското индустриално производство на облекла и текстил Още
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
Онлайн проучване на Агенция по заетостта сред работодателите за схемата „Младежка заетост”
Събраната информация ще се използва за изготвянето на краткосрочна прогноза за потребностите на работодателите от млади служители на възраст до 29 г. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП съветва да се внимава при избора на търговски партньори
Случайното или съзнателно участие в схеми на ДДС измами води до неблагоприятни последици за търговците Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
На 2 юли в Загреб ще се проведе сесия на Смесената българо-хърватска комисия за икономическо сътрудничество
Ще бъдат конкретизирани проектите и механизмите, по които двете страни ще работят съвместно Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
България изпраща на ЕК становището си по „Южен поток”
С позицията си правителството представя аргументи и мотиви в подкрепа на вземаните от българската страна решения Още