Брой 120 (630), 26-06-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

26 юни 2014 – 40 години от сканирането на първия баркод в света


Днес, 26 юни 2014 г., в различни точки по земното кълбо над 5 милиарда пъти ще  се чуе сигнала от сканирането на GS1 баркод – при продажба на каса, в складовете, при товаро-разтоварни дейности, по глобалната верига на снабдяване. Вероятно много хора няма да осъзнаят, че днес този сигнал бележи историческия момент от създаването на първия стандарт за баркод в системата GS1. 

На този ден през 1974 г. Шарън Бюканън, касиер в супермаркет Marsh в Трой, щата Охайо (САЩ), за първи път сканира продукт с баркод GS1. Клиентът е Клайд Доусън, директор на развойната дейност в Marsh. Първият сканиран продукт е опаковка плодови дъвки Wrigley, чието място в историята се пази в Националния музей на американската история във Вашингтон. 

"Представяте ли си, ако нямаше баркод", казва Мигел Лопера, президент и изпълнителен директор на GS1. "Представете си опашките на касите в магазините. Представете си недоволството на клиентите. Представете си, какво ще стане, ако един ден в супермаркета скенерите откажат да работят и касиерите трябва да въвеждат данните от баркода ръчно. Представете си, как баркодът улеснява производителите да търгуват своите продукти в различни страни по света, защото баркодът може да бъде прочетен навсякъде."

Баркодовете са най-познатата и най-широко използвана част от стандартите на системата GS1. В комбинация с останалите стандарти и решения GS1 те имат за цел да подобрят ефективността и прозрачността по веригите за доставка, както в световен мащаб, така и между различните сектори. В основата на системата от стандарти GS1 e уникалната идентификация и маркиране на продукти, логистични единици, услуги, амбалаж, физически и юридически локации, и други. Единната система за идентификация създава предпоставка за електронен обмен на данни и стандартизиране на електронните съобщения и на процесите по веригата на снабдяване.

За приложението на стандартите GS1 в България споделя Христо Содев, изпълнителен секретар на GS1 България: „Използването на стандартите GS1 от българските фирми улесни излизането на български стоки на международните пазари, от една страна, и ускори внедряването на съвременни системи за продажбите в големите магазини, от друга. Тези предимства бяха оценени от нашите производители. Към момента повечето от българските фирми производители на стоки за масова употреба и лекарства са членове на системата GS1“.

„За последните 4 десетилетия стандартите GS1 са внедрени в бизнес процесите на повече от 2 милиона фирми по света. Ако в началото са били предназначени най-вече за търговията на дребно и бързото обслужване на клиентите на каса, днес се прилагат активно в транспорта и логистиката; в здравеопазването за повишаване безопасността на пациентите; в сектора на финансовите услуги за гарантиране сигурността на финансовите транзакции; в митниците за по-добрия граничен контрол и други. Стандартите GS1 позволяват на фирмите да говорят един език, което служи за преодоляване на различията и повишаване на качеството на информацията. Колкото по-широко се използват стандартите, в толкова по-висока степен са ползите за икономиката и обществото“, казва Цветан Симеонов, председател на БТПП и председател на Борда на GS1 България.

История на стандартите GS1

       Първият сканиран продукт                               1974 г.                                                         1976 г.

                    1983 г.                                                 1995 г.                                                       1999 г.

                 2003 г.                                                      2007 г.                                                   2011 г.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Делови форум „Бизнес и инвестиции между България и Турция” се проведе в Истанбул
Срещи между потенциални партньори от областите финансиране, текстил, консултантски услуги Още
26 юни 2014 – 40 години от сканирането на първия баркод в света
За последните 4 десетилетия стандартите GS1 са внедрени в бизнес процесите на повече от 2 млн. фирми по света Още
Полска компания подготвя икономически форум „Полша - Балканите“
Предвиждат се срещи между фирми от Полша, България и Хърватия в секторите селско стопанство, енергетика, възобновяеми енергийни източници Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата – Враца изпълнява проект „New Link – доброволческа мрежа в полза на граждани на трети страни”
Доброволци и представители на целевите групи ще се подготвят и обучават по електронен път да работят в областта на интеграционната политика Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Становище на БАПИОТ по доклада на Сleаn Clothes Campaign
Изводите в доклада не са показателни за българското индустриално производство на облекла и текстил Още
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
Онлайн проучване на Агенция по заетостта сред работодателите за схемата „Младежка заетост”
Събраната информация ще се използва за изготвянето на краткосрочна прогноза за потребностите на работодателите от млади служители на възраст до 29 г. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП съветва да се внимава при избора на търговски партньори
Случайното или съзнателно участие в схеми на ДДС измами води до неблагоприятни последици за търговците Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
На 2 юли в Загреб ще се проведе сесия на Смесената българо-хърватска комисия за икономическо сътрудничество
Ще бъдат конкретизирани проектите и механизмите, по които двете страни ще работят съвместно Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
България изпраща на ЕК становището си по „Южен поток”
С позицията си правителството представя аргументи и мотиви в подкрепа на вземаните от българската страна решения Още