Брой 62 (1574), 29-03-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможностите за инвестиции и правене на бизнес в България бяха представени пред корейски компании

Българо-корейски бизнес форум на тема „Условията за инвестиции и бизнес в България“ се проведе в София. Събитието бе организирано от КОТРА, Корейската търговско-промишлена камара, съвместно с Българската търговско-промишлена палата и Търговска и промишлена камара на Република България и Република Корея и с подкрепата на Министерството на търговията, индустрията и енергията на Република Корея и Посолството на Република Корея в България.

Форумът бе открит от Н.Пр. Шин Бунам, посланик на Република Корея в София. Изказване направи Валери Симеонов, зам.министър-председател по икономическата и демографска политика. “Корея е едно от икономическите чудеса на света и България е отворена и обнадеждена за партньорство с корейския бизнес. Освен това Корея може да ни предложи опит в областта на иновациите, от който да се поучим.“ Това каза Валери Симеонов пред участниците във форума.

Според него, на пръв поглед двете държави са различни, по отношение на икономиката и бизнеса, но ценностите на двата народа си приличат и именно това позволява правенето на бизнес въпреки огромното разстояние между България и Корея.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов също поздрави участниците и потвърди, че форумът е логична стъпка след официалното посещение на премиера на Република Корея в България, осъществено през есента на 2017 г. Друг положителен резултат от посещението е създаването на Търговска и промишлена камара на Република България и Република Корея, която има за цел насърчаване на двустранните икономически връзки. Също така, той представи услугите на БТПП, които са в полза както на местния, така и на чуждестранния бизнес.

Презентация на инвестиционния климат бе направена от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Бяха представени и няколко примера за успешно търговско и инвестиционно сътрудничество България – Корея.

Представители на девет корейски компании и над 100 български предприемачи, имащи съвместни интереси в секторите: медицинска техника, козметика, фармация, транспортни средства, изделия от полиестер и найлон и др., участваха във форума и съпътствалите го  бизнес срещи.

НОВИНИ ОТ БТПП
Възможностите за инвестиции и правене на бизнес в България бяха представени пред корейски компании
По време на бизнес форум в София Още
В БТПП се проведе среща с посланика на Нова Зеландия
Очаква се стартиране на преговорите за Споразумение за свободна търговия ЕС - Нова Зеландия Още
Нови членове на Палатата
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: През март бизнес климатът се подобрява в строителството и търговията
Влошаване в сектора на услугите Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
ПМС за изменение и допълнение Наредбата за реда и начина за информиране на работниците и служителите и за отпускане и изплащане на гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Над 100 000 души са участвали в проекти, финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси“ през 2017 г.
Голяма част от хората, участвали в мерки за заетост, продължават да работят и след субсидирания период Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Ниски такси за преводите в евро в целия ЕС и по-прозрачно конвертиране на валута
Съществуващите прекомерни такси са пречка пред единния пазар Още