Брой 187 (697), 30-09-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП и Кофас България откриха в Пловдив дискусия за финансиране на износа и управление на риска от неплащане

В понеделник, деня на откриването на 70-то издание на Международния технически панаир – Пловдив, бе проведена кръгла маса на тема: „Финансиране на износа и защита от рискове от неплащане”. 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов и управителят на Кофас за България Милена Виденова предложиха на вниманието на компании от регион Пловдив полезни решения за добро управление на рисковете при външнотърговските сделки като източник на сигурност при износа, както и за възможностите за финансиране. 

Едно от полезните комплексни решения, което може да осигури стабилност при износа на компаниите, е предварителното събиране на информация за проучване на чуждестранните партньори и потенциални контрагенти, както и за застраховане от рисковете при неплащане. 

Цветан Симеонов акцентира върху значимостта на срещата, тъй като се дава отговор на един от най-важните въпроси за бизнеса – достъпа до финансиране и участието на фирмите на международния пазар. Той представи дейността на Палатата, системата от регионалните  палати, браншови организации, както и услугите, които БТПП предоставя на бизнеса.

Участниците в кръглата маса бяха информирани за организираните от БТПП предстоящи събития в рамките на Пловдивския панаир, предоставящи полезна експертна информация, която би подпомогнала фирмите за справяне с проблемите в сложната икономическа ситуация в страната и света. 

Милена Виденова отбеляза, че „Рискът от финансови неблагополучия може да бъде намален като се разчита не само на публична информация, а и на експертно мнение, за което фирмите могат да се обръщат със запитване към Кофас България.” 

„Всяка компания би могла да се  застрахова от рисковете от забавяне на плащане или от неплащане, а  застрахователната полица - да се използва при обезпечение при банково финансиране, което би осигурило достъпни средства за оборотни нужди. Застраховката на плащанията е добра алтернатива на банковия акредитив, банковата гаранция и други форми на разплащане”, добави Виденова. 

Кръглата маса в Пловдив е първата от поредицата регионални инициативи на БТПП и Кофас България в рамките на „Проект бизнес устойчивост и растеж”. Целта е да се даде полезно ноу-хау за осигуряване на икономическа стабилност, защита от рискове и финансиране дейността на компаниите, особено на МСП. По време на кръглите маси се дискутират практически решения за управление на паричните потоци и за по-висока конкурентоспособност на българския и на международните пазари. Предвижда се провеждането на кръгли маси в: Бургас - 16 октомври, Ямбол - 29 октомври, Стара Загора - 30 октомври, Плевен - 6 ноември, Русе - 7 ноември, Варна - 13 ноември.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Кофас България откриха в Пловдив дискусия за финансиране на износа и управление на риска от неплащане
Темата е актуална и перспективна за мениджърите и предприемачите, тъй като все повече им се налага да намаляват рисковете в бизнеса си Още
Нова услуга „Оценка на иновативен капацитет на МСП”
Прилага се холистичен метод, който задълбочено изучава иновационната стратегия и визия на фирмата, иновационната култура, жизнения цикъл на иновациите в организацията и основните фактори, които влияят на растежа Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Министърът на финансите обсъди с водещи икономисти и финансисти предложената актуализация на бюджет 2014
Конструктивен диалог по една от най-важните теми за държавата Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Работодатели от 9 държави търсят персонал в България през октомври
Есенна информационно-трудова борса „Европейски ден на труда” - 10 октомври 2014, Бургас, Културен център „Морско казино” Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Производствените цени през август намаляват
В преработващата промишленост намаление се наблюдава при производството на облекло, на хранителни продукти и напитки Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Проучване на ISO показва как системите за управление помагат за справяне с глобалните предизвикателства
Най-търсени са стандартите ISO 50001 - за управление на енергията, и ISO 14001 - за управление на околната среда Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия повишава безопасността на козметичните изделия
Решението на Комисията е в резултат от оценка на Научния комитет по безопасност на потребителите Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международната конференция под надслов „България – оздравителен център на Европа“
9 - 12 октомври 2014, хотел „Орловец“, Пампорово Още