Брой 187 (697), 30-09-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Производствените цени през август намаляват


През август производствените цени остават почти без промяна спрямо предходния месец. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0,1% в сравнение с юли, а на годишна база спадът е в размер на 1 на сто. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През юли цените на производител се понижиха с 0,1% на месечна база, а в сравнение с година по-рано – с 0,6 на сто.

На месечна база намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0,6%, и в добивната промишленост - с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение с 0,6%.

В преработващата промишленост намаление се наблюдава при производството на облекло, на хранителни продукти и напитки. Увеличение спрямо месец по-рано е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване и при производството на метални изделия.

На годишна база цените намаляват в добивната промишленост - с 4,8%, в преработващата промишленост - с 0,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,9%.

Производствените цени през август 2014 г. спрямо същия месец на 2013 г. намаляват при производството на хранителни продукти, на химични продукти и на превозни средства. Увеличение на годишна база има при тютюневите изделия, автомобили, ремаркета, както и при производството на хартия и картон.

Общият индекс на цените на производител, който се формира от цените на вътрешния и на международния пазар, през август е на същото равнище спрямо месец по-рано, докато на годишна база се наблюдава спад с 0,5 на сто.

В сравнение с юли месец по-високи цени са регистрирани в добивната промишленост – с 2 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,6 на сто, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление с 0,2 процента.

На годишна база общият индекс на цените на производител в преработващата промишленост нараства с 0,2 на сто. По-съществено увеличение се наблюдава при производството на тютюневи изделия, при обработката на кожи и при производството на облекло. Намаление е регистрирано при производството на хранителни продукти, при производството на химични продукти и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители.

Пълните данни  ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Кофас България откриха в Пловдив дискусия за финансиране на износа и управление на риска от неплащане
Темата е актуална и перспективна за мениджърите и предприемачите, тъй като все повече им се налага да намаляват рисковете в бизнеса си Още
Нова услуга „Оценка на иновативен капацитет на МСП”
Прилага се холистичен метод, който задълбочено изучава иновационната стратегия и визия на фирмата, иновационната култура, жизнения цикъл на иновациите в организацията и основните фактори, които влияят на растежа Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Министърът на финансите обсъди с водещи икономисти и финансисти предложената актуализация на бюджет 2014
Конструктивен диалог по една от най-важните теми за държавата Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Работодатели от 9 държави търсят персонал в България през октомври
Есенна информационно-трудова борса „Европейски ден на труда” - 10 октомври 2014, Бургас, Културен център „Морско казино” Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Производствените цени през август намаляват
В преработващата промишленост намаление се наблюдава при производството на облекло, на хранителни продукти и напитки Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Проучване на ISO показва как системите за управление помагат за справяне с глобалните предизвикателства
Най-търсени са стандартите ISO 50001 - за управление на енергията, и ISO 14001 - за управление на околната среда Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия повишава безопасността на козметичните изделия
Решението на Комисията е в резултат от оценка на Научния комитет по безопасност на потребителите Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международната конференция под надслов „България – оздравителен център на Европа“
9 - 12 октомври 2014, хотел „Орловец“, Пампорово Още