Брой 144 (1408), 31-07-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

В БТПП се проведе кръгла маса „За ускорен репродуктивен демографски ръст"

В БТПП се проведе кръгла маса на тема „За ускорен репродуктивен демографски ръст". Дискусията се състоя под патронажа на заместник министър-председателя и председател на „Националния съвет по демографска политика" Валери Симеонов.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов приветства присъстващите и подчерта, че бизнесът подкрепя необходимостта от мерки за ускорен репродуктивен демографски ръст, като подчерта, че ангажимент на държавата и експерти от управлението е да изготвят  подробен план за конкретни действия.

За първи път от 27 години насам демографската политика е акцент в програмата на правителството. За съжаление през годините на преход тази тема беше пренебрегвана и беше използвана само по време на избори. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова по време на дискусията.

Темата е приоритет, защото решихме, че трябва да възродим България и да възвърнем гордостта и самочувствието на всеки един български гражданин, а това може да стане по два начина. Единият е да възвърнем българските ценности, традиции и култура. Вторият е чрез разработване на регионални демографски политики с мерки и дейности за решаването на проблемите във всеки един регион на България, добави зам.-министър Петрова.

Участие взеха и председателят на СБУ д-р Янка Такева и председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев. Специално внимание бе обърнато на политиката на държавата за връщане в България на младежи, които са завършили образование в чужбина и са останали да живеят и работят там. Срещите, които се провеждат в различни европейски градове между български младежи с български работодатели, показват, че почти всяка година млади, професионално подготвени хора, се връщат в страната ни.

По време на дискусията стана ясно още, че родителите на 51% от децата в училище са без сключен брак. 12 на сто от децата пък живеят с бабите и дядовците им, докато майките и бащите им работят в чужбина.

Друг проблем, който беше очертан, е, че много от завършващите средно образование у нас избират да следват в чужбина. В Европейския съюз има около 30 000 български студенти, а между 15 000 и 17 000 всяка година избират престижните Топ 100 висши учебни заведения по света.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Социалните партньори се срещнаха с министър Бисер Петков
Обсъдиха проект на механизъм за определяне на минималната заплата Още
В БТПП се проведе кръгла маса „За ускорен репродуктивен демографски ръст"
Под патронажа на заместник министър-председателя и председател на Националния съвет по демографска политика Валери Симеонов Още
Представяне на процедура „Разработване на продуктови и производствени иновации“ – 8 август в БТПП
За повишаване ресурсната ефективност на предприятията чрез разработване и прилагане на нови решения, техники и методи Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Демография на предприятията към 31.12.2015 година
Под 5% от фирмите успяват да просъществуват пет години Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за управление на хранителната верига
Обхваща целия процес - от първичното производство до получаването на крайния продукт, готов за консумация Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Управляващият орган на ОП РЧР обявява подбор на проекти по процедура „Подкрепа за предприемачество“
Оценката на качеството на проектните предложения става водещ критерий при подбора на проектите Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Преференциално участие в туристическо изложение в Швейцария
27-29 октомври 2017 г., Лугано Още
БАИ приема кандидатури на български стартиращи компании за участие в световното технологично изложение GITEX
8 - 12 октомври 2017 г., Дубай, ОАЕ Още