Брой 128 (2383), 08-07-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Институции и предприятия от Украйна с нарастващ интерес към сътрудничество със страната ниГеннадий Чижиков (вдясно) определи България като перспективен партньор, с богат опит

Проведе се онлайн бизнес форум „Украйна - България: възможности за сътрудничество между украинския и българския бизнес по време на глобални промени“. В събитието, организирано от БТПП, съвместно с ТПП на Украйна и Посолствата на двете страни, участваха над 70 представители на български и украински институции и предприятия.

Цветан Симеонов, председател на БТПП, приветства участниците във форума, като сподели, че страната ни продължава да бъде благоприятен пазар за украинските стоки, въпреки ковид кризата. Той подчерта, че България е популярна туристическа дестинация за украинските граждани и представи приоритетните сектори за взаимно сътрудничество - транспорт, свързаност, инфраструктура. Симеонов информира и за предстоящата среща по линия на инициативата „Три морета“, която ще се проведе на 8 и 9 юли в София.

Председателят на Търговско-промишлената палата на Украйна Геннадий Чижиков сподели, че настъпва активизиране на двустранните отношения след ковид кризата и определи България като перспективен партньор,  с богат опит - част от европейското семейство.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Украйна Костадин Коджабашев отчете нарастващ интерес на украинските компании към българския пазар. Той сподели, че в България има регистрирани над 1000 украински фирми и търговски представителства.

Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна у нас, определи Украйна като ключов партньор на България в региона на Източна Европа. Той отчете увеличение на износа на Украйна към България с 6.5% за 2020 г. Като перспективни сектори той очерта  транспорта, строителството, ИКТ.

Във форума се включиха също представители на Българската агенция за инвестиции, Министерство на икономика на Украйна, Офиса за развитие на предприемачеството и експорта в Украйна, Офиса за привличане и подкрепа на инвестициите в Украйна. Представени бяха инвестиционния климат в двете страни, водещи икономически сектори, стимули за инвеститорите, основните сфери на сътрудничество - металургия, фармация, ХВП, производство и търговия със слънчогледово олио, розово масло и др. Обсъдено бе предстоящо провеждане на Междуправителствената българо-украинска комисия за икономическо сътрудничество.

Участниците в събитието проявиха интерес за сътрудничество в леката промишленост, козметиката, търговията, транспорта, правните услуги и др.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният български посланик в Куба на среща в БТПП
Бяха набелязани насоки за разширяване на деловите връзки между двете страни Още
Институции и предприятия от Украйна с нарастващ интерес към сътрудничество със страната ни
Българо-украински онлайн форум, посветен на инвестиционния климат и експортните възможности на двете страни Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Работна среща с представители на винарни и хранително-вкусови предприятия по проект "Дионисос"
Идея за създаване на сдружение на винарите, лозарите и ресторантьорите от Хасковски регион Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Среща на ръководителите на национални сдружения в жп транспорта
Очертават се възможности за развитие на екологичен обществен транспорт Още
Първа дискусионна среща на Асоциация на козметиците в България
Създаване на точни и ясни правила и стандарти за издигане имиджа на професията Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
EURES мрежата и нейните български представители се включват в кампанията на Европейския орган по труда за сезонна работа
Информация за търсещите работа и работодателите за техните права, задължения и възможности Още
БИЗНЕС СРЕДА
НАП плати още 480 хил. лв. на фирмите във фаза 3 на програмата за подкрепа с оборотен капитал
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
Територия на общините в България по вид
Автор: Институт за пазарна икономика Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
До 15 юли кандидатите по мярка 10 и 11 доказват период на плододаване на насажденията им
Процедурата се основава на Наредбата за базисните цени на трайните насаждения Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Лятна икономическа прогноза за 2021 г.: Отварянето на икономиката подпомага възстановяването
По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 4.6% през 2021 г. и с 4.1% през 2022г. Още