Брой 109 (2115), 10-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Пленарна асамблея на Европалати: Бързи решения за бързо възстановяване
Еврокомисарят с ресор работни места и социални права Никола Шмит официално откри 127-та Пленарна асамблея на Европалати и редовно заседание на Борда на директорите. Събитието се проведе онлайн, като в него участваха над 35 председатели на търговско-промишлени палати, членове на Асоциацията. БТПП бе представлявана от председателя на Палатата  Цветан Симеонов.

Комисар Шмит сподели, че се очаква доста сериозна криза, предизвикана от пандемията с COVID – 19, която ще доведе до спад в БВП на Европа с повече от 7%, а безработицата ще достигне 9% за 2020 г. Според него особено важно за растежа на икономиката е запазването на целостта на единния европейски пазар и акцентира върху предприетите мерки за справяне с кризата – сред които схемите за намаляване на безработицата, подпомагането на МСП и помощта за държавите-членки на ЕС. Комисар Шмит обърна внимание на младежката безработица, дуалното обучение, преквалификацията на служителите.

Участниците в срещата имаха възможността да зададат въпроси на еврокомисаря, като председателят на БТПП прояви интерес към мерките, които се предвиждат в европейскато трудово право за подобряване на гъвкавостта. Комисар Шмит сподели, че по време на пандемията успешно е приложен модела на намаленото работно време, който е добър инструмент за запазване на заетостта. Той подчерта и необходимостта от насочване на европейски средства за преквалификация на служителите и обучения, съгласно новата реалност.

Кристоф Лайтл, председател на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати, сподели, че сме свидетели на най-голямата криза след Втората световна война, която ще има дългосрочни последствия върху световната икономика. Той изтъкна, че никога до сега палатите не са били толкова близо до фирмите и никога до сега палатите не са били толкова чути от правителствата относно необходимите мерки за справяне с последствията от пандемията. Лайтл заяви, че голяма част от предложенията на Европалати за справяне с негативното влияние на COVID -19 са взети предвид и са включени в Плана за възстановяване на Европа. Председателят на Европалати призова за по-голяма активност и бързи решения от страна на правителствата, единство на пазара, солидарност и координация.

Бен Бътърс, новоизбраният главен секретар на Асоциацията, представи дейността на Европалати по комитети, предприетите мерки до сега, както и предстоящите инициативи на Асоциацията. В рамките на заседанието бяха разгледани и въпросите относно бюджета на организацията, отчета за 2019 г. и други административни въпроси.

В края на заседанието, Цветан Симеонов благодари на досегашния главен секретар на Европалати –  Арналдо Абруцини. Изпълнителният съвет на БТПП взе решение да отличи Абруцини с почетна диплома и плакет за активното му сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата и за приноса му за развитието на ефективно и дългогодишно сътрудничество между БТПП и Асоциацията на европейските търговски палати по време на неговия мандат.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Пленарна асамблея на Европалати: Бързи решения за бързо възстановяване
Голяма част от предложенията на Европалати са включени в Плана за възстановяване на Европа. Още
Покана за онлайн обучение „Как да продавам успешно в Amazon“
Теоретични знания с практически примери за продажби чрез платформата Още
Историческа приемственост и дигитално бъдеще
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Стартира единен портал на Имотния регистър, Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел
Порталът ще се ползва и от притежателите на ПИК, издаден от НАП Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 юни
Решението е прието днес от Министерски съвет Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Oбновени са мобилната вресия и продукционната среда на ЦАИС ЕОП
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Комисията по транспорт одобрява важна реформа на сектора на автомобилния транспорт
Изменени правила за командированите превозвачи и времето за почивка на превозвачите Още
Заплахи за здравето: нова програма засилва подготвеността на ЕС
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Онлайн семинар "Как пандемията от COVID-19 влияе на синята икономика в Черноморския регион"
Възможни решения и действия Още