Брой 63 (2318), 01-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Обсъждане на инициативи за развитие на външнотърговските връзки България - Албания




Българската търговско-промишлена палата бе домакин на онлайн събитие за насърчаване икономическото сътрудничество между България и Албания. Участваха посланиците на двете страни – на Албания в София Н.Пр. Доника Ходжа и на България в Тирана - Н.Пр. Момчил Райковски. В дискусията се включиха и представители на Съюза на търговско-промишлените палати в Албания, Българската агенция за инвестиции и бизнес организации от двете страни. Изразени бяха общи виждания, че независимо от предизвикателствата и трудностите в момента не трябва да намаляват усилията за поддържане и развиване външнотърговските връзки.

Българската търговско-промишлена палата е ротационен председател на Асоциацията на балканските палати /АВС/ през 2021 г. В тази връзка председателят на БТПП Цветан Симеонов очерта приоритетите на АВС и представи две от предстоящите инициативи, в които ще участват търговски палати от страните в региона – връчване на Балканските бизнес награди /9 април 2021 г. в гр. Ловеч/ и Балканския винен конкурс /2-4 юни в Скопие/ и фестивал /17 – 19 юни в София/.

И двете страни пострадахме от кризата, причинена от Ковид 19, заяви Н.Пр. Доника Ходжа. Потреблението в Албания е намаляло с 3,3 % през изминалата година. БВП в страната намалява с 6,7% през 2020 г., но има очаквания за положителен растеж през 2021 г. около 5%. Бизнесът се насочва към технологиите и в страната се наблюдава увеличаване на обема на продажбите на продукти на информационните технологии. Други сектори, които се развиват добре въпреки кризата са енергийният и строителният. Посланик Ходжа заяви, че възстановяването ще бъде дълъг процес, който зависи не само от плана за ваксиниране, но и от активността на бизнеса, който е силен инструмент за подобряване на икономическата среда. Тя посочи, че насърчаването на икономическо сътрудничество е приоритет на нейната мисия.

Н.Пр. Момчил Райковски изрази загриженост за бъдещето на двустранните икономически отношения и по-специално за съществуващите вериги на доставки, които трябва да се адаптират към нови форми за правене на бизнес. Посланик Райковски наблегна на преимуществата на България като отлично място за правене на бизнес и инвестиции. 

Главният секретар на Съюза на търговско-промишлените палати в Албания Евис Дино определи взаимодействието между палатите и съответните дипломатически мисии като отлично. Съюзът работи с 12 регионални представителства в Албания и може да окаже съдействие за намиране на подходящи партньори, както и за сътрудничество с индустриални паркове и свободни зони в Албания.

Идит Дака от отдел Икономическа дипломация в Министерство на външните работи на Албания посочи, че има разработена програма за подпомагане на фирмите да създават и развиват отношения с чуждестранни партньори. Предстоят няколко събития в тази насока, за които ще бъде предоставена допълнителна информация.

Юлиян Балчев, представител на Българската агенция за инвестиции, направи обзор на икономическата и инвестиционна среда в България.

Милева Мекси, директор от Изпълнителната агенция за развитие на инвестициите на Албания, също очерта приоритетните сектори за албанската икономика.

Емил Георгакиев, главен изпълнителен директор на компания One Communication, представи своя опит като инвеститор в областта на комуникациите в Албания.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП д-р Бойко Таков представи инициатива за обединяване на организациите, ангажирани с насърчаване на търговията на Балканите, под формата на асоциация, която да синхронизира усилията в полза на бизнеса.

Заинтересованите компании за сътрудничество с партньори от Албания могат да се свързват с: БТПП, дирекция "Международно сътрудничество и международни организации$, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Обсъждане на инициативи за развитие на външнотърговските връзки България - Албания
С участието на представители на дипломатическите мисии и търговските палати на двете страни Още
Втори инфо-уебинар за МСП относно финансиране на иновативни разработки в сферата на когнитивната роботика
15 април 2021г. от 15.30 часа Още
Покана за виртуален бизнес форум Куба - България
8 април 2021 г. от 16.00 часа, с предварителна регистрация Още
От 1 април 2021 г. се понижават цените на предоставяните от БТПП услуги за получаване на Квалифициран електронен подпис
Във връзка с пазарните тенденции за предоставяне на по-достъпни удостоверителни услуги Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
Общо, към днешна дата, 237 оферти в базата данни на БТПП Още
Международен търг в Индия за доставка на алуминиева и сребърна паста за обработка на слънчеви клетки и пластини
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
Софияплан: Столичните райони с големи бизнес и офис зони се развиват по-бързо от другите части на града
ФИНАНСИ
МФ очаква превишение на разходите над приходите по консолидираната фискална програма за първо тримесечие на 2021 г.
СЕРТИФИКАЦИЯ И ТЕХНИЧЕСКИ КОНТРОЛ
Официално е обявен първият български нотифициран орган за оценяване на съответствието на лични предпазни средства съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2016/425
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Предотвратяване на измами („фалшиви оферти“) при внос на бразилско свинско или птиче месо
Търговският отдел, Посолството на Бразилия Още