Брой 63 (2318), 01-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ФИНАНСИ

МФ очаква превишение на разходите над приходите по консолидираната фискална програма за първо тримесечие на 2021 г.


На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за първо тримесечие на 2021 г. да бъде отрицателно в размер на 656,5 млн. лв. (0,5 % от прогнозния БВП).

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 11 213 млн. лв. (23,6 % от годишния разчет). Съпоставени със същия период на предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 365,8 млн. лв. (3,6 %). Върху данъчните приходи оказват влияние приетите законодателни промени в крайните срокове за подаване на годишната данъчна декларация за 2020 г. по Закона за корпоративното подоходно облагане, както и за внасяне на корпоративния данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби (от 31 март на 30 юни 2021 г.). През 2020 г. предвид предприетите бързи мерки, свързани с началото на пандемията също бе удължен срокът по ЗКПО, но една част от данъчно задължените лица вече бяха подали годишна данъчна декларация за 2019 г., както и внесли изравнителна вноска по корпоративния данък в регламентирания срок – 31.03.2020 година.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към март 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 11 870 млн. лв., което е 22,6 % от годишния разчет. За сравнение, разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха в размер на 9 551 млн. лева. Съществен принос за нарастването на разходите през първото тримесечие на 2021 г. имат разходите, свързани с мерките за борба с COVID-19 и преодоляване на социално-икономическите последствия от пандемията. Принос за нарастване на разходите за субсидии за нетърговски предприятия имат плащанията по мярката „60/40“, мярката „80/20“, мярката „Запази ме“, мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки“, администрирана от НАП, и други. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 320 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до март. Наред с това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и на максималния размер на пенсията от началото на годината, както и базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г. В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемиологична обстановка, вкл. разходи за ваксини, медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1 000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв. и други. В частта на капиталовите разходи също се отчита ръст спрямо същия период на предходната година, като това се дължи на извършени плащания по инвестиционни проекти на Българската армия, пътни инфраструктурни обекти и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към март 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 479,3 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към март 2021 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец април 2021 година.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Обсъждане на инициативи за развитие на външнотърговските връзки България - Албания
С участието на представители на дипломатическите мисии и търговските палати на двете страни Още
Втори инфо-уебинар за МСП относно финансиране на иновативни разработки в сферата на когнитивната роботика
15 април 2021г. от 15.30 часа Още
Покана за виртуален бизнес форум Куба - България
8 април 2021 г. от 16.00 часа, с предварителна регистрация Още
От 1 април 2021 г. се понижават цените на предоставяните от БТПП услуги за получаване на Квалифициран електронен подпис
Във връзка с пазарните тенденции за предоставяне на по-достъпни удостоверителни услуги Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
Общо, към днешна дата, 237 оферти в базата данни на БТПП Още
Международен търг в Индия за доставка на алуминиева и сребърна паста за обработка на слънчеви клетки и пластини
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
Софияплан: Столичните райони с големи бизнес и офис зони се развиват по-бързо от другите части на града
ФИНАНСИ
МФ очаква превишение на разходите над приходите по консолидираната фискална програма за първо тримесечие на 2021 г.
СЕРТИФИКАЦИЯ И ТЕХНИЧЕСКИ КОНТРОЛ
Официално е обявен първият български нотифициран орган за оценяване на съответствието на лични предпазни средства съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2016/425
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Предотвратяване на измами („фалшиви оферти“) при внос на бразилско свинско или птиче месо
Търговският отдел, Посолството на Бразилия Още