Брой 63 (2318), 01-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

Софияплан: Столичните райони с големи бизнес и офис зони се развиват по-бързо от другите части на града


Общинското предприятие “Софияплан” публикува анализ на актуалното състояние и тенденциите в развитието на икономиката на столицата. Изследването е част от обстойно проучване на различните аспекти от градското развитие на София, което ще залегне в “Програма за София” – план за интегрирано развитие на града с най-приоритетните проекти през следващите години.

Анализът посочва, че БВП на столицата расте по-бързо от този на страната, а най-голям обем преки чуждестранни инвестиции (28%) се реализират в ИТ сектора и изнесените услуги. Обърнато е внимание и на концентрацията на икономически активно население в различните райони на София – най-много икономически активни лица живеят в “Младост” (57,7 хиляди) и “Люлин” (61,8 хиляди), а най-малко в Банкя (6 хиляди) и Кремиковци (11,2 хиляди).

Според данните, динамичното развитие на услугите през последните години, както и появата на големи бизнес и офис зони в конкретни райони на столицата, водят до изпреварващото им развитие. Така например в “Младост”, където има висока концентрация на клас А офис площи и приток на чуждестранни инвестиции, се генерират над 13% от приходите на компаниите в столицата. Други райони с бързо развитие са “Лозенец”, “Триадица”, “Възраждане”, “Средец” и “Витоша”. Други части на града пък са по-скоро с жилищни функции. Такъв например е район “Люлин”, който има най-голямо население и брой икономически активни лица, но концентрира под 3% от приходите на компаниите в столицата.

В обзора на “Софияплан” е включен и анализ на силните и слабите страни, заплахите и възможностите пред столицата. Сред точките, по които градът може допълнително да разгърне потенциала си, са привличане на стратегически инвеститори, които са глобален лидер на своя пазар; разрастване и обособяване на нови бизнес и офис пространства с висок клас; по-сериозно обвързване на висшите учебни заведения с индустрията и високотехнологичните компании; по-голяма тежест на София на корпоративната карта в региона чрез намиране и комуникиране на конкурентните предимства пред другите столици; развитие на промотирането на София като инвестиционна дестинация, в т.ч. добра координация със съседните територии и др.

Инфографики с данните за София може да разгледате тук, а сборният документ с резюмета на анализите по аспекти от градското развитие, включително и данните за икономиката, е публикуван в сайта на Софияплан тук.

Източник: investsofia.com

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Обсъждане на инициативи за развитие на външнотърговските връзки България - Албания
С участието на представители на дипломатическите мисии и търговските палати на двете страни Още
Втори инфо-уебинар за МСП относно финансиране на иновативни разработки в сферата на когнитивната роботика
15 април 2021г. от 15.30 часа Още
Покана за виртуален бизнес форум Куба - България
8 април 2021 г. от 16.00 часа, с предварителна регистрация Още
От 1 април 2021 г. се понижават цените на предоставяните от БТПП услуги за получаване на Квалифициран електронен подпис
Във връзка с пазарните тенденции за предоставяне на по-достъпни удостоверителни услуги Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
Общо, към днешна дата, 237 оферти в базата данни на БТПП Още
Международен търг в Индия за доставка на алуминиева и сребърна паста за обработка на слънчеви клетки и пластини
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
Софияплан: Столичните райони с големи бизнес и офис зони се развиват по-бързо от другите части на града
ФИНАНСИ
МФ очаква превишение на разходите над приходите по консолидираната фискална програма за първо тримесечие на 2021 г.
СЕРТИФИКАЦИЯ И ТЕХНИЧЕСКИ КОНТРОЛ
Официално е обявен първият български нотифициран орган за оценяване на съответствието на лични предпазни средства съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2016/425
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Предотвратяване на измами („фалшиви оферти“) при внос на бразилско свинско или птиче месо
Търговският отдел, Посолството на Бразилия Още