Брой 219 (1977), 14-11-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представяне на туристическата индустрия в АлбанияПредседателят на БТПП бе специален гост на събитие, организирано от Посолството на Албания в София, посветено на туризма.

Н.Пр. Доника Ходжа, посланик на Албания в нашата страна, отри събитието под надслов „Почувствай Албания“ и изрази надежда за по-задълбочено и партньорско взаимодействие в областта на туризма между България и Албания. Албанските туристи са част от "топ 50" на чуждестранните посетители в България, а българите – сред първите 15 нации, посещаващи Албания. Броят на българските туристи се е увеличил от 23 хил. през 2015 до над 40 хил. през 2018 г. Тези данни бяха представени от Министерството на туризма и Албанската агенция на туроператорите.

Сред гостите на събитието бе зам.-министърът на туризма на България Любен Кънчев, който сподели, че представените наскоро резултати от Министерството на туризма и Националния статистически институт за реализираните нощувки и приходи от тях през първите девет месеца на 2019 г. показват, че българският туризъм се развива устойчиво въпреки трудностите и силната международна конкуренция. Общо пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна са над 4,642 млн. в периода юни-септември 2019 г., което представлява увеличение от 6,1 на сто в сравнение със съответния период на 2018 г.

Ръстът на българските пътувания в Албания на годишна база е над 60%. Според информация на министерството за първите 5 месеца на 2019 г. у нас се отчитат близо 15 хил. визити от Албания, а през миналата година техният брой е бил над 37 хил., с ръст от над 10 на сто.


В събитието взе участие и зам.-министърът на външните работи на Албания Етиен Джафай. Той определи липсата на директни полети между България и Албания като проблем, с който двете държави трябва да се заемат.

Посланик Ходжа каза, че се работи усилено, за да се възстановят директните полети от Тирана до София, и уточни, че българските туристи са сред първите 15 държави, от които идват посетители в Албания.

Симеонов изрази подкрепата на БТПП за по-активно предлагане на съвместни туристически продукти от няколко страни на Балканите. Той сподели, че диверсифицирането на туристическото портфолио чрез иновативни продукти и устойчивото използване на туристическите ресурси – природни, исторически, религиозни и др., са ключови за общия успех на страните в региона в привличането на туристи.

В рамките на събитието, презентации направиха председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Даниела Стоева и председателят на Албанската асоциация на туристическите оператори Клитон Гьорхани.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа проект на Национална програма за развитие „България 2030“
Станете партньор на Годишните награди на БТПП!
Преките членове на БТПП получават 50% отстъпка от всеки рекламен пакет, а асоциираните ни членове – 20% Още
B2B партньорства чрез дигитален маркетинг
Практически ползи от дигиталната култура на потребление Още
Балканският винен конкурс и фестивал вече и в Белград
БТПП съдейства за организирането на събитието Още
Представяне на туристическата индустрия в Албания
Организирано от Посолството на Албания в София под надслов „Почувствай Албания“ Още
Посещение на Изложението за технологии и иновации в Шенжън, Китай
3300 изложителя и презентации на над 10 хил. проекта Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Публичният модул на ИСУН 2020 - по-достъпен и прозрачен за потребителите
По-добра проследимост на управлението на фондовете Още
ДВУСТРАННИ ОТНОШЕНИЯ – ДОГОВОРНО-ПРАВНА БАЗА
Правителството одобри проект на нова Спогодба между Република България и Кралство Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане
В условията на новите икономически реалности Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
Международни търгове, обявени от индийската държавна компания „Bharat Heavy Electricals“ ltd.