Брой 122 (2128), 29-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Развитие на двустранните икономически отношения Норвегия – България


Представители на БТПП взеха участие в събитие, организирано от Норвежко-българска бизнес група. Основната тема бе как можем да се възползваме от новата икономическа ситуация и да установим по-тесни връзки с Норвегия.

Участие в събитието взеха Н.Пр. Лисе Гревщат, посланик на Норвегия в Румъния, акредитирана и за България и Молдова, и Н.Пр. Вера Шатилова, посланик на България в Норвегия.

Посланик Гревшат сподели, че се надява Норвегия и България, както и цяла Европа, да излязат скоро от кризата, а срещнатите предизвикателства да вдъхновят креативност и иновативно мислене, насочени към природата и екологията. На фона на очакваните в бъдеще по-голям протекционизъм и национализъм обаче, Норвегия застава зад новите възможности и предлага редица програми за финансиране. Според посланик Гревшат те са ценен инструмент за насърчаване на икономика и решения, насочени към екологията.

Посланик Шатилова също приветства участниците от двете страни и поздрави Норвежко-българската бизнес група за инициативата скоро да отвори представителен офис в Норвегия. „Следвайки ключовата си мисия – за увеличаване обема на двустранната търговия и инвестициите между България и Норвегия, към Българското посолство в Скандинавската страна от една година функционира Служба по търговско-икономическите въпроси“, каза тя.

Андерс Столан, председател на  Норвежко-българска бизнес група, представи дейностите на групата за насърчаване на сътрудничеството между предприемачи от Норвегия и България. Столан сподели за наличието на голям потенциал норвежки и български предприемачи съвместно да присъстват на пазари в Средна Азия и Близкия Изток.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, направи презентация на тема - превръщане на България в близка дестинация за бизнес в Западна Европа. Той акцентира върху намеренията на западноевропейските компании да преразгледат своите бизнес модели и да позиционират местата на производство по-близо до търсенето.

При интерес към бизнес и контакти с фирми от Норвегия можете да се свържете с: БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 421, e-mail: irelations@bcci.bg.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Представяне на иновативна платформа за обмен на товари SCOPE
2 юли 2020 г. в хотел КООП, София от 11 часа Още
Развитие на двустранните икономически отношения Норвегия – България
Дискусия, инициирана от Норвежко-българската бизнес група Още
Кръгла маса събра представители на бизнеса и академичния свят
Темата: Иновативни подходи за финансиране на проекти на стартъпи и МСП в индустрията Още
Китайската митническа администрация въведе идентификацията с GTIN на стоките, подлежащи на митническо деклариране при внос и износ
Част от инициативата „Един пояс, един път“ Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: По-благоприятен бизнес климат през юни
Във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Решение на ВАС относно отмяна на чл. 87а от Правилника за прилагане на ЗДДС
По жалба на Българската асоциация на туристическите агенции Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
На 1 юли Германия поема председателството на Съвета на ЕС
Германия, Португалия и Словения формират председателското трио за следващите 18 месеца Още
Замърсяването на въздуха: повечето държави — членки на ЕС, изостават по отношение на ограничаването до 2030 г. на замърсяването на въздуха
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Обучение за търговци, прилагащи специфични способи за търговия – онлайн продажби, други видове договори от разстояние, договори, сключвани извън търговски обект и др.