Брой 122 (2128), 29-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Кръгла маса събра представители на бизнеса и академичния свят


По инициатива на Съвета по иновации при БТПП се състоя кръгла маса на тема „Иновативни подходи за финансиране на проекти на стартъпи и МСП в индустрията в т.ч. в IT сектора чрез национални и европейски финансиращи програми за МСП“. Тя беше модерирана от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП.

Във встъпителната си презентация Аврамов очерта перспективите за участие в европрограмите на представителите на малкия и средния бизнес и на стартъпите у нас, с акцент върху актуалните схеми през оставащите шест месеца до края на настоящия програмен период 2014-2020 г. Презентацията му беше на тема „Как финансовите инструменти преобразяват дейността на стартъпите и каква е ролята на Съвета по иновации при БТПП за разпространяването им?“.

Боян Ивков и Иван Жабински, собственици и управители на стартъпа „Елбул“, изнесоха интересна презентация на тема “Иновативни подходи при изготвянето на софтуер на зарядни станции за електромобили, прилагани от стартъпа „Елбул“. Тя бе онагледена с няколко ролбана и с видеофилм, презентиращ най-добрия софтуер за зарядни станции у нас, вече признат в развитите страни от ЕС.

Ангелина Тодорова, начело на Дирекция „Координация“ при Фонда на фондовете, изнесе доклад на тема „Нови финансиращи схеми, одобрени от Фонда на фондовете“ с акцент върху финансирането на стартъпи по ОПИК.

Людмил Дуриданов, проджект мениджър на стартъпа от областта на гейминг индустрията DH Creative Lab @ NBU, представи по нестандартен начин - под формата на игра-диалог с публиката, своя доклад “Магията на Орфей - 2D митологична игра или образователен подход“.

Боян Атанасов – собственик на стартъпa в областта на Финтех индустрията Zenner Trading LLC представи „Иновационна система за търговия на световните валутни борси „Форекс гамбит“- как да търгуваме валути заедно с умните пари и да бъдем винаги на правилната страна на пазара?“. Презентацията му бе онагледена с видеофилм и бе заснета изцяло от Bloomberg TV.

В дискусията след форума се включиха също доц. Георги Райчевски, ГИС Трансфер център; Мария Стефанова, д-р на техническите науки, собственик на консултантска фирма „ Център за иновации и технологичен трансфер Глобъл“; Владимир Данчев, дипломат и изп.секретар на Съвета по иновации при БТПП; Даниела Пандурска, член на УС на екологична фондация „Зеленика“  и др.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Представяне на иновативна платформа за обмен на товари SCOPE
2 юли 2020 г. в хотел КООП, София от 11 часа Още
Развитие на двустранните икономически отношения Норвегия – България
Дискусия, инициирана от Норвежко-българската бизнес група Още
Кръгла маса събра представители на бизнеса и академичния свят
Темата: Иновативни подходи за финансиране на проекти на стартъпи и МСП в индустрията Още
Китайската митническа администрация въведе идентификацията с GTIN на стоките, подлежащи на митническо деклариране при внос и износ
Част от инициативата „Един пояс, един път“ Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: По-благоприятен бизнес климат през юни
Във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Решение на ВАС относно отмяна на чл. 87а от Правилника за прилагане на ЗДДС
По жалба на Българската асоциация на туристическите агенции Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
На 1 юли Германия поема председателството на Съвета на ЕС
Германия, Португалия и Словения формират председателското трио за следващите 18 месеца Още
Замърсяването на въздуха: повечето държави — членки на ЕС, изостават по отношение на ограничаването до 2030 г. на замърсяването на въздуха
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Обучение за търговци, прилагащи специфични способи за търговия – онлайн продажби, други видове договори от разстояние, договори, сключвани извън търговски обект и др.