Брой 122 (2128), 29-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

На 1 юли Германия поема председателството на Съвета на ЕС


На 1 юли Германия поема председателството на Съвета на ЕС за шестмесечния си мандат. Тази дата слага началото и на така нареченото председателско трио – Германия, Португалия и Словения. Португалия ще приеме председателството от Германия през януари 2021 г. и ще го предаде на Словения 6 месеца по-късно. Трите държави ще работят в близко сътрудничество в качеството им на председателско трио. Те формираха и първото трио, председателстващо Съвета на ЕС в историята на Европейския съюз в периода 2007/2008 г.

Във фокуса на съвместното председателство ще бъде превъзмогването на пандемията от КОВИД-19. „Искаме да научим правилните уроци от кризата и да работим заедно в името на икономическото и социалното възстановяване на Европа,“ подчертаха германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на Португалия и Словения, Антониу Коща и Янез Янша по време на съвместната си видео конференция.

По-силни, по-справедливи, по-успешни

Европа ще излезе от пандемията от коронавируса по-силна, по-справедлива и по-успешна, казаха тримата държавни глави и добавиха, че целта е да се засили устойчивостта на Европейския съюз към пандемии и кризи в дългосрочен план. Преодоляването на пандемията от коронавируса и гарантирането на бързо икономическо и социално възстановяване ще е във фокуса на председателското трио.

Трите държави са се обединили около идеята, че мерките за защита на климата и дигиталната трансформация трябва да са в основата на това възстановяване. Стратегическата автономия и дигиталния суверенитет на Европейския съюз ще бъдат засилени, а възможностите му за защита от кибер атаки - разширени.

Ролята на Европа в света

Друга задача пред Германия, Португалия и Словения през следващите 18 месеца ще бъде и продължаващото разширяване на ролята на Европейския съюз като активен играч на глобалната сцена. Сред задачите на председателското трио ще бъде засилването на сътрудничеството между ЕС и ключови международни партньори като Китай, Индия и Африка.

Официален Интернет сайт на Германското председателство на Съвета на ЕС https://www.eu2020.de/eu2020-en

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Представяне на иновативна платформа за обмен на товари SCOPE
2 юли 2020 г. в хотел КООП, София от 11 часа Още
Развитие на двустранните икономически отношения Норвегия – България
Дискусия, инициирана от Норвежко-българската бизнес група Още
Кръгла маса събра представители на бизнеса и академичния свят
Темата: Иновативни подходи за финансиране на проекти на стартъпи и МСП в индустрията Още
Китайската митническа администрация въведе идентификацията с GTIN на стоките, подлежащи на митническо деклариране при внос и износ
Част от инициативата „Един пояс, един път“ Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: По-благоприятен бизнес климат през юни
Във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Решение на ВАС относно отмяна на чл. 87а от Правилника за прилагане на ЗДДС
По жалба на Българската асоциация на туристическите агенции Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
На 1 юли Германия поема председателството на Съвета на ЕС
Германия, Португалия и Словения формират председателското трио за следващите 18 месеца Още
Замърсяването на въздуха: повечето държави — членки на ЕС, изостават по отношение на ограничаването до 2030 г. на замърсяването на въздуха
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Обучение за търговци, прилагащи специфични способи за търговия – онлайн продажби, други видове договори от разстояние, договори, сключвани извън търговски обект и др.