Брой 127 (2382), 07-07-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Отличени са най-успешните ни търговски аташетаБългарската търговско-промишлена палата, съвместно с Министерство на икономиката, връчи наградите за най-успешните търговски аташета (Служби по търговско-икономически въпроси) за 10-ти пореден път. Събитието се състоя онлайн с участието на министъра на икономиката Кирил Петков, Цветан Симеонов, председател на БТПП, и експертните екипи на Министерството и Палатата.

Настоящата класация на БТПП, разработена съвместно с Министерството на икономиката, е за 2020 г. и е изготвена въз основа на обективните критерии - увеличаване на българския износ за съответната страна и привлечени чуждестранни инвестиции в България. Отчетени са и резултатите от допитването до  членове на БТПП за удовлетвореността им от работата на СТИВ.

Голямата награда - бронзова статуетка "ХЕРМЕС" и Грамота, получи СТИВ Германия за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между България и Германия, за принос за увеличаване на българския износ в чужбина и чуждите инвестиции в България, както и за постигане  целите и задачите на БТПП. На второ място е отличена СТИВ – Австрия, а на трето – СТИВ Нидерландия. Насърчителни награди получиха още СТИВ Северна Македония, СТИВ Италия и СТИВ Унгария.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов определи класацията като навременна, защото заедно със „събуждането“ на бизнеса след кризата е необходимо и активизиране на търговските ни аташета. Той сподели, че неслучайно  водещи в класацията са СТИВ в европейски страни.

Във връзка с резултатите от класацията министър Петков обяви, че като резултат от работата на търговските ни аташета в Министерството на икономиката са изпратени 602 писма от чужди компании с намерение за инвестиции и сътрудничество и се очаква в скоро време писмата да станат реални сделки. Той изтъкна, че това са писма само за последните 5 седмици и поясни, че 129 писма са с директни намерения за инвестиции, 218 са с интерес за инвестиции, а 255 са за сътрудничество и благодарности. Те са в сферата на производство на медицински изделия, системи за улавяне на въглероден двуокис, решения за съхранение на електрическа енергия, високотехнологични фирми произвеждащи изделия в сферата на космическата индустрия и др. Българската агенция за инвестиции ще работи за практическата реализация на така заявените намерения от чуждестранни търговски фирми и инвеститори.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Отличени са най-успешните ни търговски аташета
Голямата награда е за Службата по търговско-икономически въпроси - Германия Още
Положителен отзвук и в Аржентина за филма "Патриарха на градежа"
Благодарствено писмо от Аржентинско-българската фондация в Буенос Айрес Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Изложение за туристически и кулинарен обмен в трансграничен регион Кюстендил - Ниш
Дегустация на традиционни кюстендилски ястия и запознаване с традиционни занаяти Още
БИЗНЕС СРЕДА
Започва приемът на документи по новия дизайн на мярката 60/40
Регламентираната подкрепа за новия етап вече ще се определя на база осигурителния доход на работниците и служителите за месец април 2021 г. Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Изследователски доклад в рамките на проекта REMSKA
Умения за работа от разстояние: емпирично изследване на значимостта и нуждите в шест страни от Европейския съюз Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Изменение на ПМС № 151 от 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Въвежда се задължителна регистрация на всички лица, които не живеят в Украйна, но декларират стоки в страната
От 1 юли 2021 г. с изменение на Митническия кодекс на Украйна Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2021
Подлежат на проверка всички заявления на 60 500 земеделски стопани по схемите и мерките за площ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия представя нова стратегия за финансирането за устойчиво развитие
Предлага нов стандарт за европейските екосъобразни облигации Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана „Как да се чуе гласът на гражданите чрез Конференцията за бъдещето на Европа?“
Хибридна дискусия в НДК на 16 юли, 13-14.30 ч. Още