Брой 193 (1951), 09-10-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българо-виетнамски форум в БТПП
Tридесет български и двадесет виетнамски компании участваха в Българо-виетнамски бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата и Агенцията за насърчаване на търговията на Социалистическа Република Виетнам (VIETRADE), съвместно с Посолството на Виетнам в София. Представители на компании, които произвеждат характерни за азиатската страна продукти, представиха в БТПП своите възможности за внос или сътрудничество с български фирми.

На форума бяха представени традиционни виетнамски сушени морски дарове, инстантно кафе, еспресо и чай с традиционни билки, сушени плодове, занаятчийски стоки, бамбукови изделия.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров представи данни за стокообмена с Виетнам. Като водещи стоки при износа на България  през последните години са пшеница и смес от пшеница и ръж, антибиотици, инсектициди, медикаменти, вина от прясно грозде. Вносът в България се характеризира с кафе, обувки, облекла, каучукови изделия, филета и меса от риби, каменни въглища, пипер и др.

Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Социалистическа Република Виетнам в България, представи икономическите показатели на страната за последните девет месеца. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за този период е 6,98%, един от най-високите за последните няколко години. "102 хиляди новорегистрирани фирми отчитаме във Виетнам, което е ръст от 5,9% на броя и 34% на регистрирания капитал спрямо същия период на предходната година", допълни посланикът. Във форума взе участие и българският посланик във Виетнам Н.Пр. Маринела Петкова.

На форума бе обсъдено и развитието на туризма между двете страни, както и вноса на квалифицирана работна ръка от Виетнам, за което има заявен интерес от български фирми. Виетнамските компании искат да развиват партньорство с български предприятия. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров и Нгуен Ти Ту Туи от Агенцията за насърчаване на търговията на СР Виетнам (VIETRADE) подписаха съвместен меморандум за сътрудничество.

На форума българските фирми бяха поканени за участие в Международното изложение на селскостопански и хранителни продукти във Виетнам, което ще се проведе от 13 до 18 ноември в Хо Ши Мин. На събитието ще се представят над 300 виетнамски фирми и 100 изложители от 20 държави, които ще покажат най-новите тенденции в производството и преработката на храни.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-виетнамски форум в БТПП
Представяне на виетнамската икономика и традиционни азиатски продукти - сушени морски дарове, кафе, чай с традиционни билки Още
Среща на Европейската мрежа на жените предприемачи в Рим
Обсъждане на възможните решения за жените предприемачи: достъп до финансиране, съчетаване на професионалния и личния живот Още
Два месеца предсрочно БТПП изпълни успешно проект по Националния план за действие по заетостта за 2019г.
Акцент върху работата с групата на продължително безработните лица Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Български компании могат да участват в Global Innovation Summit 2019
2-6 декември, Пекин, Чънду и Шанхай Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Валутния закон
Митническите органи да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече, при публични задължения на лицето Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Възможни затруднения за транспортиране на български стоки във вътрешността на Ирак
Във връзка с ескалация на напрежението Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация в Ангола, Намибия и Нигерия
12–16 ноември 2019 г. Още
Предстоящи срещи с фирми от Пензенска област, Руска федерация
12-13 ноември 2019 г., София Още