Брой 193 (1951), 09-10-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Два месеца предсрочно БТПП изпълни успешно проект по Националния план за действие по заетостта за 2019г.


С проекта си по Националния план за действие по заетостта за 2019 г. (НПДЗ-2019) БТПП постави основния акцент върху работата с най-многобройната група от регистрирани безработни лица, а именно тази на продължително безработните, като усилията са насочени към повишаване на тяхната професионална подготовка, мотивация и постепенно въвеждане в пазара на труда, където липсата на работна сила се чувства все по-силно от работодателите в редица браншове.

В наименованието на проект „КАТАЛОЗИ“ (Компетентностна Актуализация, Трудово Активиране и Логистика на Обучения, Заетост и Интегритет) е закодирана логическата матрица на подхода за решаване на проблема с активиране и включване в обучения и заетост на продължително безработните лица.

В процеса на изпълнението на проекта се проведоха професионални обучения за подготовка на кадри за секторите ресторантьорство, информатика, търговия, стопанско управление и финанси, администрация, строителство, хотелиерство, производство, услуги за населението, туризъм, градинарство и др. в Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Бяла, Силистра, Тутракан, Търговище, Кубрат, Разград, Дулово, Исперих, Попово, Омуртаг, Ветово, Габрово, Монтана, Враца, Видин, Лом, Пловдив, Първомай, Асеновград, Благоевград и София.

В обученията бяха включени 1280 безработни лица, от които 1206 завършиха успешно и получиха удостоверение за професионално обучение или свидетелство за професионална квалификация.

Достигнатата заетост е 561 безработни лица, от които само 19 са в субсидирана заетост. Това са 43% от обучените безработни при първоначално заложен проектен индикатор 40%.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-виетнамски форум в БТПП
Представяне на виетнамската икономика и традиционни азиатски продукти - сушени морски дарове, кафе, чай с традиционни билки Още
Среща на Европейската мрежа на жените предприемачи в Рим
Обсъждане на възможните решения за жените предприемачи: достъп до финансиране, съчетаване на професионалния и личния живот Още
Два месеца предсрочно БТПП изпълни успешно проект по Националния план за действие по заетостта за 2019г.
Акцент върху работата с групата на продължително безработните лица Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Български компании могат да участват в Global Innovation Summit 2019
2-6 декември, Пекин, Чънду и Шанхай Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Валутния закон
Митническите органи да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече, при публични задължения на лицето Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Възможни затруднения за транспортиране на български стоки във вътрешността на Ирак
Във връзка с ескалация на напрежението Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация в Ангола, Намибия и Нигерия
12–16 ноември 2019 г. Още
Предстоящи срещи с фирми от Пензенска област, Руска федерация
12-13 ноември 2019 г., София Още