Брой 131 (2137), 10-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Втората среща на Евроклуба към БТПП за тази година се проведе в онлайн формат


Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата организира традиционната среща на Евроклуба, посветена на поемането на председателството на Съвета на ЕС от Федерална република Германия. За първи път от 20 години срещата се проведе онлайн.

Участниците в онлайн дискусиите бяха: г-н Джакомо Матино, ръководител на отдел, Генерална дирекция „Растеж“, Европейска комисия, Н.Пр. г-жа Ясна Огняновац, посланик на Република Хърватска, и Н.Пр. г-н Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия. Към онлайн събитието също така се присъединиха дипломати, представители на бизнеса, НПО и медии.

По време на откриването председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства всички участници и специалните чуждестранни гости на онлайн срещата. Симеонов припомни, че председателството на Съвета на ЕС през последните шест месеца е в "трудни времена", провокирани от пандемията от COVID-19. Председателят пожела успех на германското председателство на Съвета на ЕС в неговата работа за по-бързото възстановяване на Европа.

Председателят на Евроклуба проф. Ингрид Шикова поздрави Хърватия за постигнатите резултати по време на председателство на Съвета на ЕС, въпреки трудностите. Тя добави, че Германия е голяма страна и по време на нейното председателство се очаква да се случат значителни неща. Тя им пожела успешно 13-то председателство.

Джакоммо Матино сподели с участниците в онлайн срещата на Евроклуба важна информация за бюджета на ЕС и за бъдещата Многогодишна финансова рамка 2021-2027. Той отбеляза, че Единният пазар е важен стълб за ЕС и Съюза има нужда от стратегически и интегриран подход за постигане на добре функциониращ Единен пазар. Обърна внимание, и на основния приоритет на Европейската комисия - да подобри конкурентоспособността на предприятията със специален акцент върху МСП.

Срещата на Евроклуба продължи с презентация на хърватския посланик в България. Отбелязано бе, че през последните шест месеца страната е трябвало бързо да измести фокуса от приоритетите на хърватското председателство към най-важната задача - безопасността на европейските граждани.

Онлайн срещата завърши с представянето на приоритетите на германското председателство на Съвета от Н.Пр. Кристоф Айххорн. Той използва възможността да спомене, че германското председателство на Съвета на ЕС ще подкрепи и ще продължи постигнатото от Хърватия. Сега е по-важно от всякога да се определят ясни приоритети и да се обединят силите в Европа, каза посланик Айххорн.

За повече информация за Евроклуба, моля, последвайте линка: https://www.bcci.bg/euclub/index.htm

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Втората среща на Евроклуба към БТПП за тази година се проведе в онлайн формат
Посветена на приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС Още
Работодатели имат възможност да наемат хора от трети страни, включително мигранти и бежанци
Сред тях има както завършили висше образование, така и с гимназиална подготовка Още
БГ Баркод: мечти, изпълнени в детайл
„Хоми Дизайн“ ЕООД с най-много въведени продукти в електронния каталог БГ Баркод, за седмицата 22-26 юни Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Обсъждане на Проект за Индустриална зона - Варна
Инвестиция за устойчив икономически растеж на региона Още
МЕЖДУНАРОДНИ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Глобална среща на върха на Международната организация на труда
Как световните лидери да се справят с икономическото и социалното въздействие на пандемията, поставила в уязвимо положение милиони работници и предприятия Още
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
Росен Желязков: България ще заведе дело пред съда на ЕС срещу част от разпоредбите в Пакета Мобилност
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Над 5000 проверки е извършила Инспекцията по труда с акцент върху организацията за намаляване на риска от разпространение на КОВИД-19
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Методическото указание относно прилагане на мерки за надеждност по отношение на стопански субект
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бюджет и възстановяване: Европейският парламент иска яснота относно източниците на средства
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network