Брой 131 (2137), 10-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНИ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА

Глобална среща на върха на Международната организация на трудаГлобалната среща на върха на Международната организация на труда (МОТ) за COVID-19 и света на труда – най-голямото онлайн събитие, в което участваха представители на организациите на работниците и служителите, на работодателите и на правителствата приключи с провеждането на три глобални форума. БТПП взе участие в събитията, в които акцент бе поставен върху възстановяването след пандемията и бъдещето на труда.

По време на Глобалния форум, посветен на отделните региони /7 юли 2020/ Гай Райдър, генерален директор на Международната организация на труда, сподели, че това, от което се нуждаем, е диалог, сътрудничество между социалните партньори и предприемане на прагматични решения, с цел преодоляване на негативните последици от коронакризата. Гай Райдър постави акцент върху 3 важни аспекта:  поддържането на баланс между здравните политики и света на труда; задържането на служителите на работните им места и жизнеспособни фирми; глобална солидарност и международен подход за справяне с кризата.

В рамките на форума, посветен на световните лидери /8 юли 2020/, участие взеха представители на редица международни организации, сред които ООН, Световната здравна организация, Световната търговска организация, Международен валутен фонд, президенти и премиери от цял свят.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, сподели че навлизаме в криза, непозната до сега. Тя акцентира върху необходимостта от плавен преход към възстановяване на икономиката, основан на глобална солидарност и международен подход.

България бе представена от министър-председателя Бойко Борисов. „През 2020 година отбелязваме 100 години от членството на България в Международната организация на труда. Това са 100 години усилия и много работа в подкрепа правата на трудещите се. Ще продължим да ги развиваме и надграждаме, защото достойният труд не е даденост, а изисква усилия на всички нас - правителства, социални партньори и цялото общество. Днес, на преден план излиза важната роля на тристранния диалог и сътрудничество в търсенето на ефективен отговор на кризата, породена от COVID-19. Заедно сме изправени пред сложната задача да запазим работните места и доходите, като същевременно гарантираме безопасността и здравето на населението“,отбеляза пемиерът.

През третия ден министри на труда, представители на организациите на работодателите и на работниците и на служителите от държавите-членки на МОТ, разгледаха изводите от събитията от предишните дни и обсъдиха прилагането на Декларация на МОТ по повод 100-годишнината на организацията за бъдещето на труда в контекста на пандемията.  

Панелист в дискусията на тема COVID-19 и запазването на заетост и достоен труд беше Пламен Димитров, президент на КНСБ. „В този исторически момент ние се нуждаем от нов социален договор, за да създадем и осигурим основни права и достойна работа за всички. През тези дни на изпитание, МОТ пое ръководната роля и трябва да продължи да прави това. Няма връщане към проваления икономически модел, който беше толкова брутално изложен на пандемията“, отбеляза в доклада си президентът на КНСБ.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Втората среща на Евроклуба към БТПП за тази година се проведе в онлайн формат
Посветена на приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС Още
Работодатели имат възможност да наемат хора от трети страни, включително мигранти и бежанци
Сред тях има както завършили висше образование, така и с гимназиална подготовка Още
БГ Баркод: мечти, изпълнени в детайл
„Хоми Дизайн“ ЕООД с най-много въведени продукти в електронния каталог БГ Баркод, за седмицата 22-26 юни Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Обсъждане на Проект за Индустриална зона - Варна
Инвестиция за устойчив икономически растеж на региона Още
МЕЖДУНАРОДНИ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Глобална среща на върха на Международната организация на труда
Как световните лидери да се справят с икономическото и социалното въздействие на пандемията, поставила в уязвимо положение милиони работници и предприятия Още
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
Росен Желязков: България ще заведе дело пред съда на ЕС срещу част от разпоредбите в Пакета Мобилност
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Над 5000 проверки е извършила Инспекцията по труда с акцент върху организацията за намаляване на риска от разпространение на КОВИД-19
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Методическото указание относно прилагане на мерки за надеждност по отношение на стопански субект
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Бюджет и възстановяване: Европейският парламент иска яснота относно източниците на средства
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network