Брой 184 (1942), 26-09-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Голяма бизнес делегация от района на Иракски Кюрдистан посети БТПП

Голяма бизнес делегация от района на Иракски Кюрдистан е на посещение в България през тази седмица. Делегацията посети градовете Пловдив, Хасково и София.

Българската търговско-промишлена палата организира една от срещите в столицата, заедно с бизнес разговори с български фирми. Делегацията е в страната по покана на Хасковската търговско-промишлена палата.

Откривайки събитието, главният секретар на БТПП Васил Тодоров подчерта, че отношенията на БТПП с ТПП на гр. Ербил, Кюрдистанската ТПП, както и със Съюза на вносителите и износителите на Иракски Кюрдистан са вече с традиционен характер и датират от 2011 г.

Васил Тодоров напомни, че преди две седмици БТПП бе домакин на българо-иракски бизнес форум, подготвен заедно с Търговската палата на Багдад. По време на форума бе подписан меморандум за разбирателство, който предвижда подновяване и засилване на сътрудничеството между търговските палати от двете страни с цел подпомагане на бизнес сътрудничеството.

Изявен е интерес от българска страна към търговия и инвестиционни дейности с партньори от Иракски Кюрдистан в областите: търговия, строителство, нефтена промишленост, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство, индустриално оборудване и др., каза още Тодоров.

Ръководителят на иракската делегация Атта Мохамед Ноори, заместник-председател на Съюза на вносителите и износителите на Иракски Кюрдистан, представи икономическия потенциал на своя регион. Той сподели, че в източните страни потребителите са сигурни в качеството на българските стоки и за това търсят такива за пазара на Иракски Кюрдистан. Фирмите в делегацията представляваха бизнеса от градовете Карук и Духок.

След официалното откриване на форума бяха проведени множество разговори между компании от двете страни в областите:  селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, машиностроене, търговия, козметика, минерални води и др.

Сътрудничеството с Посолството на Република Ирак в София и с офиса на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Ербил допълнително подпомага взаимодействието между фирмите и институциите от двете страни.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Голяма бизнес делегация от района на Иракски Кюрдистан посети БТПП
Проведоха се множество разговори между компании от двете страни в области от взаимен интерес Още
Среща с търговския съветник към Посолството на Китайската Народна Република
Обсъждане на бизнес участия в международни търговски изложения и панаири Още
GS1 България на Bulgarian Digital Week
На 27 септември, в рамките на Международния технически панаир - Пловдив Още
Включете се в проучване на ЕВРОПАЛАТИ
Относно пречките пред трансграничния бизнес в рамките на Единния пазар на ЕС Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Най-честите причини за инциденти на строителни обекти
Според направените анализи от Главна инспекция по труда в голямата си част тези инциденти са били напълно предотвратими Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за условията и реда за създаване и поддържане на Единна информационна система за ВиК услугите
КОНКУРСИ
Златни медали за 39 експоната на Международния технически панаир в Пловдив
Най-много отличия в категория „Електроника, електротехника, роботика, информационни технологии и телекомуникации“ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Нант получи приза „Европейска столица на иновациите“ за 2019 г.
Процъфтяваща общност от стартиращи предприятия и предприятия в областта на цифровите технологии Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство