Брой 184 (1942), 26-09-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Нант получи приза „Европейска столица на иновациите“ за 2019 г.


Френският град Нант е Европейска столица на иновациите за 2019 г., обяви днес Комисията в рамките на Европейските дни на научните изследвания и иновациите. Титлата е признание за изключителната способност на града да използва иновациите за подобряване на живота на своите жители, както и за прилагания от него модел на управление, основаващ се на отвореност и сътрудничество. Заедно с титлата Нант получава парична награда в размер на един милион евро по линия на европейската програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. В класацията след Нант се нареждат още пет града — Антверпен (Белгия), Бристол (Обединено кралство), Еспоо (Финландия), Глазгоу (Обединено кралство) и Ротердам (Нидерландия), които получават по 100 000 евро за насърчаване и разширяване на иновационните практики.

Нант е петият град, който печели тази европейска награда, и вторият нестоличен град след Барселона. В града се прилага концепция за отворено управление, характеризираща се с постоянен диалог с гражданите, с различни сдруженията и експерти. В Нант съществува процъфтяваща общност от стартиращи предприятия и предприятия в областта на цифровите технологии, която помага при разработването и прилагането на публичните политики.

Най-важните политики и проекти, осъществявани в Нант, са:

  • „Големи дебати“ с гражданите — в рамките на тази инициатива се обсъждат теми като енергийния преход. В нея са взели участие над 55 000 души, като през 2018 г. беше изготвена програма с 33 амбициозни ангажимента, чието изпълнение се наблюдава от специална комисия, съставена от независими граждани и заинтересовани страни.
  • „15 места с нова функция“ (и стотици подобни граждански инициативи) — конкурс на представени от гражданите идеи, в резултат на който запустял параклис беше преобразуван в градска ферма за гъби, в неизползвана училищна галерия беше настанен информационен център, популяризиращ действия за нулево равнище на отпадъците, а сградата на някогашен ресторант беше превърната в обществена трапезария, в която доброволци приготвят храна за нуждаещи се хора.
  • Nantes City Lab — градска лаборатория, която предоставя физическа и цифрова инфраструктура за тестване на иновативни решения в реални условия. Примерите за тези тестове включват социално жилище, конструирано с помощта на 3D принтер само за три дни, и интелигентен автобус, който се задвижва единствено от соларна пътна настилка.
  • Creative factory (креативна фабрика) — система за подпомагане на творческия и културния сектор, и Eco-innovation factory (фабрика за екоиновации) — програма за подбор на проекти, като например събиране на биоотпадъци от ресторанти и офиси с помощта на велосипеди с ремаркета и тяхното компостиране в същия регион.
  • Nantes French Tech Capital (Нант — технологична столица на Франция) — тази програма насърчава стартиращите и разрастващите се предприятия, привличането на таланти и най-нови технологии, като подпомага координирането и подкрепата на регионалната иновационна екосистема.
  • Ecossolies — мрежа, обединяваща представители на публичния и частния сектор, които разработват и насърчават инициативи в областта на социалната и солидарната икономика, например проекта Hacoopa за жилищно настаняване на възрастни хора и асоциацията Bout' à Bout за намаляване на екологичното въздействие на използваните стъклени бутилки. Примерите включват и иновативния европейски проект MySMARTLife, насочен към разработването на интелигентни решения за градски преход.

Контекст

Тазгодишното издание на конкурса „Европейска столица на иновациите“ стартира през февруари 2019 г. Възможност за участие в него имаха градовете с население над 100 000 жители от държавите — членки на ЕС, и от държавите, асоциирани към програмата „Хоризонт 2020“. Кандидатури представиха 28 града от 16 държави. Победителят и петте града подгласници бяха избрани от независимо жури, съставено от експерти от различни университети, предприятия и представители на организации с нестопанска цел и гражданския сектор.

Чрез критериите за оценка — експериментаторски подход, гражданско участие, привличане на таланти и инвестиции, въвеждане на иновативни практики, се преценява по какъв начин градовете използват иновациите и новите технологии в отговор на обществените предизвикателства, как осигуряват широкото участие на местните общности във вземането на решения на градско ниво и доколко подобряват условията на живот на гражданите си.

Конкурсът се проведе за първи път през 2014 г. Предишните победители са Барселона (2014 г.), Амстердам (2016 г.), Париж (2017 г.) и Атина (2018 г.). Наградите се предоставят по линия на рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Следващото издание на конкурса „Европейска столица на иновациите“ е планирано за първото тримесечие на 2020 г.

За повече информация

Награди „Европейска столица на иновациите“

Европейски дни на научните изследвания и иновациите

НОВИНИ ОТ БТПП
Голяма бизнес делегация от района на Иракски Кюрдистан посети БТПП
Проведоха се множество разговори между компании от двете страни в области от взаимен интерес Още
Среща с търговския съветник към Посолството на Китайската Народна Република
Обсъждане на бизнес участия в международни търговски изложения и панаири Още
GS1 България на Bulgarian Digital Week
На 27 септември, в рамките на Международния технически панаир - Пловдив Още
Включете се в проучване на ЕВРОПАЛАТИ
Относно пречките пред трансграничния бизнес в рамките на Единния пазар на ЕС Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Най-честите причини за инциденти на строителни обекти
Според направените анализи от Главна инспекция по труда в голямата си част тези инциденти са били напълно предотвратими Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за условията и реда за създаване и поддържане на Единна информационна система за ВиК услугите
КОНКУРСИ
Златни медали за 39 експоната на Международния технически панаир в Пловдив
Най-много отличия в категория „Електроника, електротехника, роботика, информационни технологии и телекомуникации“ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Нант получи приза „Европейска столица на иновациите“ за 2019 г.
Процъфтяваща общност от стартиращи предприятия и предприятия в областта на цифровите технологии Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство