Назад

Използване на ATA карнети за стоки за Олимпийските игри в Пекин 2022 г.


Във връзка с предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин 2022 г., които ще се проведат в периода 4–20 февруари, БТПП предоставя информация, получена чрез МТК-Париж относно изискванията за използване на АТА карнети за стоки, предназначени за олимпийските игри. Припомняме, че БТПП е единствен в България издател и гарант на АТА карнети.

1. Издаване на ATA карнети
Когато се издава АТА карнет за стоки, предназначени да бъдат използвани по време на Олимпийските игри в Пекин 2022 г., същият трябва да бъде попълнен на английски или китайски език, като в колона С - „Предназначение на стоките“ се изпише „Спортна екипировка“ (“Sports equipment”) или Професионално оборудване“ (“Professional equipment”).

2. Кандидатстване за доказателствено писмо за олимпийски товар за Олимпийските игри в Пекин 2022 г.
След получаване на издадения АТА карнет, титулярът трябва да изпрати сканирано копие на целия АТА карнет (от предната до задната корица) до Митническият и спедиторски екип, отговорен за Олимпийските игри в Пекин 2022 г. на ел. поща: customs@beijing2022.cn. Митническият и спедиторски екип ще разгледа заявлението заедно с друга необходима информация за доставката и ще издаде съответното Доказателствено писмо за олимпийски товар за Олимпийските игри в Пекин 2022 г.

3. Предварителна регистрация на АТА карнета
Съгласно митническото законодателство на Китай, информацията за ATA карнетите трябва да бъде въведена в митническата база данни на китайски език. Титулярът на карнета или негов представител трябва да се свърже с националната гарантираща организация на Китай – Китайския съвет за насърчаване на международната търговия (CCPIT/CCOIC) за въвеждане и предаване на данните. Регистрацията на данните за ATA карнетите се изисква само при внос на стоките. Не е необходима регистрация при ре-експорт на стоките. По отношение на АТА карнетите, които ще влизат на територията на Китай повече от веднъж с различни отрязъци, регистрацията трябнва да се извършва при всеки отделен внос.

  • За товарни стоки, китайският брокер трябва да се свърже с CCPIT/CCOIC преди да декларира стоките на китайската митница.
  • За ръчен багаж, титулярът на карнета или негов представител може първо да премине проверка на АТА карнета на хартия и инспекция на багажа от китайската митница и след това да отиде в CCPIT/CCOIC с оригиналния карнет за регистрация на данни в рамките на 3 работни дни.

Контакти на Отдел „Предварителна регистрация“ на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия (CCPIT/CCOIC): тел. 010-82217185/7163; ел. поща: atachina@eatachina.com

4. Деклариране пред митниците
Титулярите на АТА карнети или техните митнически брокери трябва да декларират митническите формалности за временно внесени стоки, съгласно изискванията на китайските митнически власти, като представят Доказателствено писмо за олимпийски товар за Олимпийските игри в Пекин 2022 г., АТА карнети и други документи за кандидатстване за митническа декларация (изброени по-долу):

  • Доказателствено писмо за олимпийски товар за Олимпийските игри в Пекин 2022 г.
  • АТА карнет;
  • Свързани разрешителни/удостоверителни документи, в случай че за дадената стока се прилага лицензионен режим;
  • Опаковъчен списък, фактура, коносамент („B/L”), и други свързани разрешителни/удостоверителни документи;
  • Други документи, изисквани от китайските митнически власти.

5. Митническо оформяне
След като стоките пристигат в пристанищата, митническите брокери извършват процедурите по митническо оформяне и си сътрудничат с митнически служби при завършване процедурите по  карантина на стоката, инспекция на пакета и др., съгласно съответните изисквания и издадени разпореждания.

6. Доставка до мястото на провеждане
д приключване на всички митнически процедури и митническо освобождаване на стоките, внесени временно за Олимпийските игри в Пекин 2022 г., заинтересованите страни носят отговорност за транспортирането им от пристанището до необходимото място или до Олимпийското или Параолимпийското село. За повече подробности, моля вижте Раздел 5.3 от Митническия и спедиторски наръчник за Олимпийските игри в Пекин 2022 г.

7. Удължаване на срока за временен внос на стоките
Ако стоките по даден АТА карнет не могат да бъдат ре-експортирани в срок, титулярът е длъжен да подаде Заявление за удължаване на срока на временно внесени или изнесени стоки в компетентната митническа служба, за удължаване на срока за ре-експорт на стоките. Ако стоките не могат да бъдат ре-експортирани преди датата на изтичане на валидността на АТА карнета, на титулярите се препоръчва да кандидатстват за издаването на заместващ карнет от съответната национална гарантираща организация, издала АТА карнета, и да го представят пред съответната митническа служба заедно с оригинална на карнета, за да кандидатстват за удължаване на периода за временен внос на стоките, най-малко 2 седмици преди изтичане на валидността на оригиналния карнет.