Назад

Анкета относно готовността на бизнеса за новите търговски правила между ЕС и Великобритания


Във връзка с новите търговски правила между ЕС и Великобритания  Британското посолство в София призовава фирмите да попълнят анкета за бизнес готовност в срок до 15 януари 2022г.

Напомняме, че във връзка с новите търговски отношения между ЕС и Обединеното кралство съгласно Споразумението за оттегляне и Споразумението за търговия и сътрудничество, се налагат промени в процедурите за износ на стоки от ЕС към Великобритания.

Информация относно промените в митническите процедури, санитарни и фитосанитарни проверки на продукти с растителен и животински произход, правила за произход и особеностите при превоз след 1 януари 2022г. могат да бъдат открити ТУК.

Относно визовите въпроси от Посолството информират, че бизнес посетителите от ЕС могат да посещават Великобритания за период до шест месеца без нужда от виза. Това им позволява да участват в широк набор от дейности като срещи, събития и конференции. Необходима е виза за Обединеното кралство за престой над 6 месеца или ако целта на посещението е работа или обучение. Всички посетители трябва да представят  валиден паспорт на границата. Пълните подробности са достъпни тук.