Назад

Възможности за финансиране


Компании, организации и публични администрации от държавите-членки на ЕС, както и от държавите, асоциирани към програмата „Цифрова Европа“, могат да кандидатстват по отворените вече покани за проекти за напредък в цифровия преход. Инвестиции от 1,38 милиарда евро ще бъдат насочени към изкуствения интелект (ИИ), компютърните услуги „в облак“ и пространствата на данни, квантовата комуникационна инфраструктура, задълбочените цифрови умения и широкото използване на цифровите технологии в икономиката и обществото до края на 2022 г. Наред с тази основна работна програма Комисията публикува две специални работни програми: първата е съсредоточена върху финансирането в областта на киберсигурността с бюджет от 269 милиона евро до края на 2022 г.; втората – върху създаването и функционирането на мрежата от европейски цифрови иновационни центрове с бюджет от 329 милиона евро до края на 2023 г. Документи за програма “Цифрова Европа” и информация за това как да получите финансиране ще намерите тук: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5863

#          #          #

Датският фонд за рисков капитал Kompas Ventures ще подкрепи със 160 милиона долара стартиращи компании от САЩ, Европа и Израел с разработки в недвижимите имоти, строителството и производството, целящи намаляване на отпадъците и емисиите на CO2. Очаква се инвестициите в началните кръгове да варират между 1 и 5 милиона долара. В сектора на жилищното строителство Kompas Ventures търси млади компании, които са фокусирани върху съвременните материали, технологиите за интелигентен дом, IoT и климатичните технологии. В областта на недвижимите имоти и строителството могат да кандидатстват екипи с идеи за оптимизиране на активите през жизнения цикъл, архитектура и проектиране на сгради, строителни методи и подобряване на клиентското изживяване. От интерес са и компании с проекти в индустриалната автоматизация, дигиталното управление на веригата за доставки, киберсигурността, корпоративния софтуер и кръговата икономика – в случаите, когато те имат приложение в изброените области.

#          #          #

Берлинският фонд за рисков капитал Greenfield One за инвестиции в крипто компании обяви третия си фонд с капитал от 135 милиона евро. Средствата са изцяло от инвеститори в частния сектор. Новият фонд цели да инвестира в около 35 компании в начален или напреднал етап на развитие със средно около 3,8 милиона евро за компания. Търсят се базирани на блокчейн бизнес идеи и модели на компании с операции в Европа. 

#          #          #

До 3 март 2022 г. компании с революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид могат да кандидатстват за финансиране от Иновационния фонд на Европейската комисия. Фондът има бюджет от  1,5 милиарда евро от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на ЕС за търговия с емисии. Ще се отпускат безвъзмездни средства, а проектите ще бъдат оценявани в зависимост от техния капацитет за избягване на емисии на парникови газове, новаторския им потенциал, тяхната финансова и техническа издържаност и възможностите им за увеличаване на мащаба и разходната ефективност. Недостатъчно развити за грантово финансиране, но обещаващи проекти, ще получат помощ за доразработване от Европейската инвестиционна банка. Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки чрез линка, посочен тук.

 

Източник: Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции