Брой 220 (477), 12-11-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП с шестима представители в НИПА


Националният институт за помирение и арбитраж (НИПА) отбеляза 10-годишнина от създаването си. На официалната церемония по повод юбилея директорът на НИПА Владимир Бояджиев акцентира върху основните моменти от дейността на Института. От името на социалния министър Хасан Адемов бе прочетен поздравителен адрес.

Връчени бяха удостоверения на посредниците и арбитрите към  НИПА. От страна на БТПП в списъка на арбитрите са включени Цветан Симеонов - председател на БТПП, Валентина Зартова – юридически съветник към БТПП, Лъчезар Искров – член на УС на БТПП. Като посредници от страна на БТПП участват Антон Лалов – експерт-юрист, Здравка Георгиева – директор „Търговски регистър и членство“, Росица Спасова – главен експерт-юрист.

В рамките на отбелязването на юбилея лекции изнесоха проф. д-р Силви Чернев, председател на Арбитражния съд към БТПП и член на Надзорния съвет на НИПА, и доц. д-р Ивайло Стайков, преподавател в НБУ.

Националният институт за помирение и арбитраж е изграден на трипартитен принцип. Ръководни органи на института са надзорен съвет и директор. В надзорния съвет участват представители на държавата, на представителните организации на работодатели и синдикати.

НИПА съдейства за доброволното уреждане на колективни трудови спорове между работодателя, от една страна, и работниците и служителите – от друга. Всяка от страните по колективен трудов спор може да потърси съдействието на института за уреждането му чрез посредничество или  арбитраж. Взетото в процеса на арбитража решение е окончателно и задължително за страните.

Списъците, както и професионалните биографии на посредниците и арбитрите, са публикувани на официалната интернет-страница на НИПА - www.nipa.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в Общо събрание на Асоциацията на Балканските палати в Подгорица
В дневния ред са включени актуални за региона теми Още
БТПП с шестима представители в НИПА
Палатата и НИПА си партнират за подобряване на социалния диалог и превенция на колективни трудови спорове Още
Новоназначеният икономически и търговски съветник на Белгия посети БТПП
Планира се провеждане на Българо-белгийски бизнес форум Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
БАН: Бюджет 2014 обръща внимание на отдавна неглижирани проблеми, но в минимален размер
Основни критики: недостатъчните усилия да се повиши приходната част, липсата на реформи в здравеопазване, образование, МВР Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
НАП: Предприятията, които изплащат доходи по граждански договори и наеми на физически лица, не трябва да удържат авансов данък за четвъртото тримесечие
За тях не се попълват данни в декларацията за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Патентното ведомство връчи наградите „Изобретател на годината 2013”
Три изобретения получиха тази година статуетка „Изобретател на годината” и грамота Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕП и страните членки се договориха за евробюджета за 2014 г.
Ще бъдат отпуснати средства за техническа помощ за проекти по Дунавската стратегия Още