Брой 220 (477), 12-11-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

БАН: Бюджет 2014 обръща внимание на отдавна неглижирани проблеми, но в минимален размер


В сравнение с бюджетите от предишния четиригодишен период в бюджета за 2014 г. се обръща внимание на отдавна неглижирани проблеми, но в минимален размер - колкото да се посрещнат най-належащите нужди на хората в затруднено положение. Това заяви на пресконференция вчера директорът на Института за икономически изследвания при БАН проф. Митко Димитров.

Има опит да се намали числеността на администрацията, но това среща отпор във ведомствата, а и съкращенията не се правят в резултат на анализ, каза проф. Димитров. Като основни критики към бюджета той открои недостатъчните усилия да се повиши приходната част, както и липсата на реформи в здравеопазване, образование , МВР. Само от кражби на ДДС изтичат над 1 млрд. лв., а от несъбирането на осигуровки, такси и други приходите в бюджета биха могли да се увеличат с над 3 млрд. лв., изчисли директорът на Института.

Проф. Гарабед Минасян заяви, че чрез държавния бюджет може да се провеждат политики, но само ако съществува доверие към институциите; ако такова липсва, бюджетът се принизява до обикновено даване и вземане на пари. Политическата прослойка у нас е успяла да изработи механизми за бетонирането си във властта и изсмукването на икономиката, посочи икономистът. Свободно битува феноменът "политическо назначение" - даден човек не е експерт, но демонстрира лоялност към определена партия и затова е назначен на определен пост, коментира ситуацията в страната Минасян.

Гарабед Минасян определи като много спорни основните икономически показатели, заложени в бюджета. Според него заложената инфлация от 1,8 процента е завишена и това също може да предизвика проблеми.

Проф. Йордан Христосков посочи, че бюджетът за 2014 г. не може да бъде наречен социален, въпреки че в него има такива елементи. Няколкото социални мерки, които струват около 400 млн. лв. допълнително, имат по-скоро компенсиращ характер, а не дават някакви нови политики, посочи бившият управител на НОИ. Той каза, че с повишаването на обезщетението за гледане от малко дете от 1 до 2 години, то се е изравнило с минималната работна заплата, което е връщане към старата формула. През следващата година ще има индексация на пенсиите с 3 процента, но кумулативно с индексацията от тази година, пенсиите няма да нараснат толкова, че да се компенсира периода от 4 години, през който бяха замразени, коментира Христосков.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в Общо събрание на Асоциацията на Балканските палати в Подгорица
В дневния ред са включени актуални за региона теми Още
БТПП с шестима представители в НИПА
Палатата и НИПА си партнират за подобряване на социалния диалог и превенция на колективни трудови спорове Още
Новоназначеният икономически и търговски съветник на Белгия посети БТПП
Планира се провеждане на Българо-белгийски бизнес форум Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
БАН: Бюджет 2014 обръща внимание на отдавна неглижирани проблеми, но в минимален размер
Основни критики: недостатъчните усилия да се повиши приходната част, липсата на реформи в здравеопазване, образование, МВР Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
НАП: Предприятията, които изплащат доходи по граждански договори и наеми на физически лица, не трябва да удържат авансов данък за четвъртото тримесечие
За тях не се попълват данни в декларацията за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Патентното ведомство връчи наградите „Изобретател на годината 2013”
Три изобретения получиха тази година статуетка „Изобретател на годината” и грамота Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕП и страните членки се договориха за евробюджета за 2014 г.
Ще бъдат отпуснати средства за техническа помощ за проекти по Дунавската стратегия Още