Брой 91 (1849), 15-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Посланикът на Япония изнесе лекция в БТПП

Посланикът на Япония Н. Пр. Масато Ватанабе представи по време на лекция в БТПП напредъка в двустранните отношения България–Япония в политиката, икономиката и културата, в контекста на влизането в сила на Споразумението за партньорство между ЕС и Япония. Презентацията  ТУК.

Той сподели, че основните сектори на взаимодействие между двете страни са информационните технологии и автомобилостроенето.

Дипломатът спомена поредицата от посещения на високо ниво – на министър-председателя на Япония в България през януари 2018, както и на зам.-министър председателя Томислав Дончев в Япония.

Бе подчертано, че Язаки Корпорейшън е сред работодателите на годината в България през 2018. Сумитомо корпорейшън са придобили Мото Пфое през 2017 и присъствието им в България се разширява.

Добро сътрудничество има и в хранително-вкусовата промишленост – JAPE е джоинт венчър компания за производство на замразено суши в Пловдив.

Миналият месец SEGA games, работеща в сектор  информационни технологии, е открила свое студио в София.

Посланикът на Япония оцени високо преимуществата на България да привлича чуждестранни инвестиции, сред които: добро местоположение, стабилност на политиката и икономиката, ефективност на разходите и качествени човешки ресурси. Той информира, че се планува провеждане на българо-японски бизнес форум в Дюселдорф - вторият най-голям център, в който са представени японски компании в Европа, след Лондон.

Зам.-председателят на БТПП Георги Стоев също взе участие в събитието и разясни факти около Споразумението за партньорство и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Япония. Презентацията  ТУК.

Събитието бе организирано от БТПП и Асоциацията на завършилите Токайския университет в България. Участниците зададоха поредица от въпроси на лекторите и дискусията бе изключително ползотворна.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на Арбитражния съд при БТПП: Въпроси към бизнеса трябва да бъдат включени в проучване относно удовлетвореността от съдебната система
В отговор на обществените очаквания за промяна на съществуващия модел Още
Посланикът на Япония изнесе лекция в БТПП
Посветена на напредъка в двустранните отношения България–Япония в политиката, икономиката и културата Още
БТПП участва в кръгла маса ЕС - Япония
Бъдещото сътрудничество в областта на климата, иновациите и финансите Още
Кръговата икономика в Дунавския регион
Тема на международна конференция в Линц Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
ВИТТЕ Аутомотив България откри разширението на завода си в Русе
Компанията е член на БТПП, един от най-големите и перспективни работодатели в Русе Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Ръст 3.4% на БВП през първото тримесечие
Най-голям дял в БВП заема крайното потребление (83.9%) Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект на Закон за изменение на Закон за стоковите борси и тържищата
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Предстояща дискусионна среща на тема: „Производства по спорове”
18 юни 2019 г. в сградата на Патентното ведомство Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
„Бизнес в Алжир през 2019 ” ( „Doing business in Algeria 2019”)
Посолството на Р България в Алжир Още