Брой 92 (2098), 15-05-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за онлайн събитие "България и Азербайджан - търговски и инвестиционни партньори"


Българската търговско-промишлена палата и Посолството на Азербайджан в София организират онлайн събитие, чиято цел е да насърчи икономическото сътрудничество между България и Азербайджан в период на трудности и предизвикателства в световен мащаб. Събитието ще се проведе в електронна среда на 20 май 2020 г. от 11.00 часа.

Събитието ще представи актуална информация за икономическите отношения между двете страни, както и ще насочи към секторите с потенциал във взаимната търговия и инвестиции. Хранително-вкусовата промишленост, био производството и търговията с храни и напитки ще бъдат във фокуса на срещата.

Външнотърговските отношения между България и Азербайджан са традиционни, но обемът на двустранната търговия е скромен. През 2019 г. възлиза на 22,6 млн. евро. България изнася предимно фармацевтични продукти, тютюневи изделия, прежди, машини и съоръжения, брашна, козметични продукти, хартия и пулпа, електрооборудване, фиданки, млечни изделия.

Водещите стоки, които се внасят от Азербайджан, са: торове, суровини за козметичната промишленост, тютюневи изделия, зеленчуци, какао и какаови продукти, транспортни средства.

През 2019 г. икономиката на Азербайджан бележи ръст от 2,3%. Тя се основава на производството и услугите, но страната поставя акцент и на селското стопанство.

Онлайн събитието е подходящо за български фирми и предприемачи, които желаят да проучат азербайджанския пазар, да разширят контактите си с местни институции и компании, да намерят бъдещи партньори.

Работен език на събитието: английски.

При интерес за участие моля да се регистрирате тук:  до 19.05.2020. Потвърдилите участници ще получат линк за свързване в Google meet и инструкции за ползване.

За допълнителна информация: БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg.

ПРОГРАМА

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП е партньор на конкурса Career Show 2020
Отличава най-успешните работодателски практики в България Още
Покана за онлайн събитие "България и Азербайджан - търговски и инвестиционни партньори"
20 май от 11 часа, необходима е предварителна регистрация Още
БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ
Завръщане към корените: семейната таханджийница „Атанас и фамилия“ с поглед към бъдещето
Какво мотивира младите предприемачи от Харманли Още
ИКОНОМИКА
Министерството на финансите предлага създаването на „Държавна петролна компания“ за гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива и за постигане на максимално ниска цена за потребителите
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Държавна помощ: Европейската комисия одобрява схема на стойност 88 милиона евро в България за подпомагане на микропредприятията и малките предприятия, засегнати от пандемията от коронавирус
Доклад на Световния икономически форум
COVID-19 ще компрометира прехода към чиста енергия без спешни действия на заинтересованите страни Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Законопроект за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейска комисия: Процедури за нарушение от месец май 2020 г.
За България - дискриминационните мерки, налагани на търговците на дребно, които ги задължават да третират по-благоприятно местните хранителни продукти Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Oнлайн форум NextRise 2020 Seoul, 23-24.06.2020 г., гр. Сеул, Република Корея