Брой 177 (2183), 15-09-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Европалати: На 18 септември Съветът по конкурентоспособност трябва да определи посоката за възстановяване на Европа


Председателят на Европалати Кристоф Лайтл изпрати писмо до Питър Алтмайер, федерален министър на икономиката и енергетиката  на Германия и председател на Съвета по конкурентоспособност на ЕС. В навечерието на предстоящата на 18 септември среща на министрите за вътрешен пазар и индустрия,  в рамките на Германското председателство на Съвета на ЕС, Кристоф Лайтл очертава виждането на Европалати относно състоянието на единния пазар и икономическото възстановяване от ковидкризата.  БТПП нееднократно се е застъпвала за функционирането на четирите основни свободи на единния пазар, затова споделя констатациите и вижданията на Европалати и застава зад тезата, че един напълно функциониращ единен пазар следва да бъде гарантиран по всяко време, още повече по време на икономическа криза. Палатата счита, че при днешните реалности е важно да се осигури както на българското така и на европейското предприемачество предвидимост за постигане на устойчиво развитие и подкрепа за инвестиции в зелена и цифрова трансформация.

Единният пазар е подложен на значителен натиск от март т.г. Търговските палати в цяла Европа докладват сериозни допълнителни пречки пред трансграничните дейности в ЕС поради националните мерки, наложени в отговор на COVID-19. Въпреки че бяха предприети мерки за гарантиране на движението на стоки в рамките на единния пазар, свободното движение на доставчици на услуги и работниците в целия ЕС не е осигурено по адекватен начин, което оказва отрицателно въздействие върху европейските предприятия. Шест месеца по-късно, некординираният подход на държавите-членки към такива мерки продължава да подкопава значително опитите на бизнеса да възстанови дейността си, да възстанови своите европейски вериги за създаване на стойност и да стимулира възстановяването.

Европалати считат, че Съветът по конкурентоспособност трябва да определи на предстоящата среща посоката за възстановяване на Европа.

  • Съветът по конкурентоспособност има решаваща роля за изготвянето на политиките на ЕС. Ето защо онлайн срещата на министрите е от особено значение. Обсъжданиятатрябва да доведат до реално споразумение във връзка с политиката за единния пазар и МСП.
  • Съветът по конкурентоспособност може да стане локомотив на обсъжданията, като се съсредоточи върху най-значимите и потенциално важни въпроси. В тази връзка от първостепенно значение е прозрачността и централизирането на информацията относно ограниченията за пътуване в рамките на ЕС за избягване на несигурността и предотвратяване на допълнителна бюрокрация.
  • Търговските палати се надяват на силен сигнал от Съвета по конкурентоспособност относно необходимостта от спазване на принципа "Мисли първо за малките предприятия" и от провеждане на системни тестове за МСП на многобройните нови предложения за политики, които са в процес на подготовка.

БТПП изпрати копие от писмото на Кристоф Лайтл на вниманието на министър Лъчезар Борисов, като обръща внимание на тези важни за бъдещето на Европа послания на Европалати, ръководена от желанието те да бъдат полезни при формиране на политики и решения на Министерството на икономиката, както и на позиция, която ще заеме на предстоящата среща на 18 септември.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество
БТПП и останалите социални партньори не подкрепиха предложението ТЕЛК-решенията да се обжалват от НОИ пред административните съдилища Още
Европалати: На 18 септември Съветът по конкурентоспособност трябва да определи посоката за възстановяване на Европа
Целта е по-силна и по-иновативна Европа Още
Двустранни бизнес срещи с испански производители на вино и храни
28 септември – 2 октомври 2020 г. Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2020
25 - 27 септември, Стара Загора Още
ИНФЛАЦИЯ
НСИ: Нулева инфлация през август
Средногодишната инфлация за периода септември 2019 - август 2020 г. спрямо периода септември 2018 - август 2019 г. е 2.5% Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Финансова подкрепа за работодатели и стартиране на собствен бизнес
Работодателите ще могат да избират измежду 14 различни програми и мерки... Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Фондовете за градско развитие ще могат да отпускат оборотни средства на частни инвеститори за реализацията на проекти по ОПРР
Управляващият орган на програмата увеличава възможностите за бизнеса Още
Започна кампанията за набиране на проекти „Красива България” за 2021 година
За подобряване на обществената среда, социалната инфраструктура и социалните услуги Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Провеждане на онлайн събитие с двустранни бизнес срещи по търговско-икономически въпроси между България и Аржентина
28 септември 2020 г. Още
Конференция "Развитие на счетоводното законодателство в България"
Покана от Института на дипломираните експерт-счетоводители Още