Брой 92 (1850), 16-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Обучение за привеждането в съответствие с Директивата 62 за фалшивите лекарства


„Стандарти за добър печат на GS1 Data Matrix и споделяне на данни в Европейската система за верификация за лекарства (ЕСВЛ)“ беше темата на състоялото се  на 14 май 2019г.  практическо обучение за представители на производителите на лекарства, притежателите на разрешение за употреба (ПРУ) и търговците на едро на лекарства в България. Събитието беше съвместно организирано и представено от експерти на GS1 България и SoftGroup. Специален гост беше  изпълнителният директор на Българската организация за верификация на лекарствата - Илиана Паунова.

Обучението имаше за цел да повиши знанията на всички участници относно стандартите за добър печат на GS1 2D баркод символите, начина на проверка на печата и разпознаване на кодираната информация, както и да даде полезни съвети за настройка на печата. Засегнати бяха също въпроси по качването на данни в европейския хъб (EU Hub EMVS), както и се обсъдиха реални казуси със сериализирани партиди, поставени от производителите, ПРУ и търговците на едро.

Важен аспект, засегнат по време на обучението, беше транзитният период за привеждането в съответствие с Директивата 62 за фалшивите лекарства и по-конкретно показателите за безопасност – 2D Data Matrix баркод символа и стикера против отваряне на опаковките anti- tamper device. Транзитните периоди са фиксирани в останалите държави в Европейския съюз и това ще подпомогне процеса по съответствие и ще предотврати навлизането на фалшиви лекарствени продукти по веригата на доставки. Фиксирането на транзитен период в България е много важно за своевременното привеждане в готовност на аптеките да осъществяват контрол за присъствие на показателя за безопасност (tamper evidence) и да се усвоят предимствата на сериализацията на лекарствата.

За улесняване при отписването на много лекарствени опаковки със сериализирани номера в световен мащаб се налага идентификация на по-високо йерархично ниво – агрегация.

Голяма част от държавите, между които САЩ, Индия, Русия, Турция, Китай, възприемат агрегацията като необходима следваща стъпка и са предприели необходимите регулаторни мерки. За Европа това предстои, макар в момента все още да не е на дневен ред.

Съвместно с участието на индустрията GS1 e разработила методика за идентификация при агрегация. В комбинация със стандартите за електронен обмен на данни и стандарти за споделяне на данни за движението на продуктите могат да бъдат обезпечени нуждите на сектора.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Връчиха наградите за най-успешна иновативна фирма и най-добър иновативен проект за 2018 г.
В традиционния конкурс, иницииран от Съвета по иновации при БТПП Още
Обучение за привеждането в съответствие с Директивата 62 за фалшивите лекарства
Обсъждане на въпроси по въвеждането на данни в европейския хъб (EU Hub EMVS) в реално време Още
Среща с управителя на “Лардж Инфрастръкчър Проджектс” ООД
Проект за изграждане на автомагистрала “Дунав – Егея” ще бъде представен на форум по линия на инициативата „Три морета“ Още
Покана за Евразийски бизнес форум
22 май 2019 г. от 10 часа в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Посланикът на Аржентина участва в бизнес среща в Търговско-промишлена палата – Стара Загора
Аржентински компании представиха конкурентните предимства на аржентинската агротехника Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенция по заетостта: Безработицата през април намалява до 5,6%
87% от заявените работни места на първичния пазар на труда са в частния сектор Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Правителството одобри проект на ЗИД на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и предлага на Народното събрание да го приеме
Във връзка с тълкуването и прилагането на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предлага допълнителни 100 милиона евро за програмите „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“ в бюджета на ЕС за 2019 г.
За укрепването на реакцията на ЕС на ключови предизвикателства... Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network