Брой 92 (1850), 16-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Посланикът на Аржентина участва в бизнес среща в Търговско-промишлена палата – Стара Загора


В Търговско-промишлена палата - Стара Загора се проведе бизнес среща на тема "Аржентина - България за насърчаване на селскостопански технологии и търговско сътрудничество". В срещата участва Н. Пр.  Алберто А. М. Труеба -  посланик на Република Аржентина у нас, заедно с представители на посолството и аржентински компании, производители на селскостопанска техника - изложители на БАТА Агро 2019. Присъстваха и  български дистрибутори на тази техника, 

Председателят на Старозагорската палата Олег Стоилов и зам.-председателят Красимира Соколова посрещнаха гостите, подариха им изданието Икономически годишник на регион Стара Загора, получиха материали за Аржентина и на дружески разговор уговориха бъдещото партньорство в интерес на старозагорския бизнес. Пред пълна зала с представители на агробизнеса от региона, посланик Труеба и  г-н Стоичков от търговския отдел на посолството представиха аржентинската икономика и нейния агросектор, в който водещо място заема производството на селскостопанска техника.

„България и Аржентина са селскостопански държави и този сектор заема важна част от икономиките на двете държави. За нас е много важно да продължим да развиваме нашето взаимно сътрудничество. Благодаря на Търговско-промишлена палата – Стара Загора за активната ѝ роля” – каза посланикът на Аржентина.

България се позиционира на 4-то място по стокообмен с Аржентина сред страните от Централна и Източна Европа, а в рамките на останалите държави членки на Европейския съюз, България е на 13-о място. Експортът за Аржентина възлиза на 39,6 милиона щ. долара, а вносът на аржентински стоки в България - на 116,6 милиона щ. долара (данните са за 2017 г.).

Игнасио Танзи - изпълнителен директор на аржентинската фирма Тanzi S.A., която участва в БАТА Агро, даде технически подробности и разказа за конкурентните предимства на аржентинската агротехника, като акцентира върху новата и авангардна технология за отглеждане на зърнени култури, в която Аржентина е световен лидер. Технологията е базирана върху принципа на директното засяване, без дълбока оран, и само три са видовете машини за цялостното отглеждане на културите, в сравнение с многобройните машини, използвани по конвенционалната технология. Този принцип е много по-евтин, по-екологосъобразен и щадящ земята. Той се прилага при 95% от отглежданите зърнени култури в Аржентина, а в България е едва под един процент. Но, поради неговата голяма икономическа ефективност, според Игнасио Танзи и според присъстващите български дистрибутори на селскостопанска техника, той бързо ще се разпространи у нас.

Последва ползотворна дискусия и двустранни разговори, които продължиха в неформална обстановка на чаша аржентинско вино.

Гостите и българските участници изразиха своята удовлетвореност от срещата, а посланик Труеба получи за спомен знака на Фестивала на виното и културното наследство Августиада.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Връчиха наградите за най-успешна иновативна фирма и най-добър иновативен проект за 2018 г.
В традиционния конкурс, иницииран от Съвета по иновации при БТПП Още
Обучение за привеждането в съответствие с Директивата 62 за фалшивите лекарства
Обсъждане на въпроси по въвеждането на данни в европейския хъб (EU Hub EMVS) в реално време Още
Среща с управителя на “Лардж Инфрастръкчър Проджектс” ООД
Проект за изграждане на автомагистрала “Дунав – Егея” ще бъде представен на форум по линия на инициативата „Три морета“ Още
Покана за Евразийски бизнес форум
22 май 2019 г. от 10 часа в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Посланикът на Аржентина участва в бизнес среща в Търговско-промишлена палата – Стара Загора
Аржентински компании представиха конкурентните предимства на аржентинската агротехника Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенция по заетостта: Безработицата през април намалява до 5,6%
87% от заявените работни места на първичния пазар на труда са в частния сектор Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Правителството одобри проект на ЗИД на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и предлага на Народното събрание да го приеме
Във връзка с тълкуването и прилагането на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предлага допълнителни 100 милиона евро за програмите „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“ в бюджета на ЕС за 2019 г.
За укрепването на реакцията на ЕС на ключови предизвикателства... Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network