Брой 201 (961), 19-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Форум „Факторинг – средство за развитие на бизнеса", организиран от b2b Media


Според водещи експерти – факторингът не само помага на компаниите да съберат разплащания, за които се смята, че ще бъдат проблемни, но и съдейства като цяло за развитието на бизнеса,  коментираха експерти по време на дискусия на тема „Факторингът – средство за развитие на бизнеса. Какви са очакванията и тенденциите за 2016 г.“, организирана от b2b Media в партньорство с Българската търговско-промишлена палата, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Пощенска банка и Висшето училище по застраховане и финанси.

"Причината за ръста на факторинг услугите е увеличаването на износа", заяви Никола Стоянов, зам.-директор на Изпълнителната агенция на малките и средни предприятия.

„Факторингът е един от най-успешните продукти в България към момента. Това е продукт със сериозно бъдеще и с много предимства. Финансовият инструмент помага за управлението на финансовият риск и едновременно с това осигурява нужното оборотно финансиране за бизнеса. Пощенска банка има над 10 години опит в развитието на факторинг услугите. Важна част от комплексната факторинг услуга, която предлагаме е оценка на контрагентите на нашите клиенти. Това помага на бизнеса с нов клиент или на нов пазар, изгражда правилните бизнес връзки и минимизира рисковете“, коментира Николай Стоянов, началник отдел „Корпоративно транзакционно банкиране“ в Пощенска банка.

Във втория панел се коментираха темите за риска при малките и средни предприятия и застраховането на кредитни рискове.

Костадин Джигов, експерт управление на финансов риск заяви, че едни от най-лошите практики от бизнеса са големите кредитни лимити, които се допускат от компаниите към техните партньори, поемането на поръчки, които ангажират целия финансов ресурс на фирмата и незачитане на макроикономическите фактори в страната.

Ана Кършовска, директор „Бизнес развитие“ в Българската агенция за експортно застраховане, обърна внимание на основните причини, които повишават риска от просрочване на плащанията. Проблемите във финансовото състояние и неорганизираността са двата най-силни фактора.

По време на финансовия форум бяха изнесени данни за състоянието на международния и българския пазар на факторинг услуги.

Нараства търсенето на факторинг услугата за целия свят с 6 процента за една година. Най-силен растеж се проявява в Европа (+8%) и в Америка (+8%).

Презентациите на форума и допълнителна информация за събитието можете да намерите: ТУК 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на Борда на директорите на ЕВРОПАЛАТИ
Председателят и зам.-председателят на БТПП запазват позициите си в управителните органи на Европалати през 2016 г. Още
Форум „Факторинг – средство за развитие на бизнеса", организиран от b2b Media
Българският пазар на факторинг услуги има сериозен потенциал за развитие Още
Българо-израелската търговско-промишлена палата прие основни направления за работа в периода 2016–2018 г.
Сътрудничеството в информационните и комуникационните технологии – във фокуса на програмата Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Над 30 елитни винопроизводители участваха в Августиада - Стара Загора
Търговско-промишлената палата Стара Загора е основен организатор на Фестивала Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол
Целта е привеждане на национално законодателство в съответствие с изискванията на европейското законодателство в областта на метрологията Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
Търг в Ирак за доставка на електронно оборудване
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Изложбата „Цветна есен 2015“ - 21 - 25 октомври в Международен панаир Пловдив
Екзотични орхидеи, сред които и непознати у нас видове, ще покаже холандска фирма Още