Брой 13 (1025), 20-01-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

МОТ: Безработицата ще се повишава в глобален план през 2016 и 2017 г.


© Salvatore Valastro GENEVA

Запазването на високи нива на безработица в света и хроничното уязвимо положение по отношение на заетостта в много развиващи се и нововъзникващи икономики все още оказва силно влияние върху света на труда, предупреждава нов доклад на Международната организация на труда (МОТ).

Броят на безработните през 2015 г. се оценява на 197.1 млн., като прогнозата за 2016 г. е да нарасне с 2.3 млн. и да достигне  199.4 млн. Това посочва МОТ в публикувания на 19 януари годишен доклад ILO’s World Employment and Social Outlook – Trends 2016  .

Според генералния директор на МОТ Гай Райдър, който беше почетен гост на честването на 120-годишнината на БТПП, значителното забавяне в бързоразвиващите се икономики в съчетание с резкия спад в цените на стоките, оказва драстично влияние върху света на труда.

„Много работещи жени и мъже са принудени да приемат нископлатена работа както в нововъзникващите, така и в развиващите се икономики, а също така все по-често и в развитите страни. Въпреки спада в нивото на безработица в някои страни-членки на ЕС и в САЩ, все още има прекалено много безработни. Необходимо е предприемането на спешни мерки за увеличаване на броя на възможностите за достоен труд, или рискуваме засилване на социалното напрежение“, добави Гай Райдър.

Равнището на безработица в световен мащаб ще се понижи от 5,8% през 2014-2016 г. до 5,7% през 2017 г., благодарение на създаването на работни места в САЩ и Европа. Нарастващото население обаче означава, че общият брой на незаетите ще се увеличи, посочва докладът. Това увеличение ще дойде от развиващите се и нововъзникващите икономики като Русия, Южна Африка, както и Бразилия, където броят на безработните ще нарасне от 7,7 млн. до 8,4 млн. души през тази и следващата година. Прогнозите са и трите държави да покажат по-лоши резултати от очакванията преди година.

В засегнатите от кризата европейски страни като Гърция, Португалия и Испания нивата на безработица са се понижили средно с почти 2 процентни пункта през миналата година, но остават над 20% в Испания и Гърция. Като резултат от спада на цените на енергията и обезценяването на еврото ще настъпи по-бързо от очакваното създаване на заетост в ориентираните към износ южноевропейски страни като Испания, Португалия и Италия.

Нивата на безработица се очаква обаче да останат по-високи от преди кризата в Европа с някои изключения като Великобритания и Германия.

Докладът посочва, че неформалната икономика, като процент без включването на селското стопанство, достига до 50% в  развиващите се и нововъзникващите икономики. В една трета от тези страни тази цифра е над 65% от заетите.

НОВИНИ ОТ БТПП
МОТ: Безработицата ще се повишава в глобален план през 2016 и 2017 г.
Въпреки спада в нивата на безработица в някои развити държави, глобалната криза в заетостта ще продължи Още
БТПП подготвя 23-то издание на СЕКЮРИТИ ЕКСПО 2016
Единственото изложение за сигурност в България - специализиран форум за бизнес, комуникация и инвестиции Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Рекорден брой регистрации за конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2015 г.
Сред най-оспорваните категории тази година са “Образователна награда” и "Държавна администрация" Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Националният план за действие по заетостта през 2016 г. ще осигури работа на над 21 хил. души
На работодателите ще се предоставят средства за всяко разкрито работно място за обучение чрез работа, за безработни лица без квалификация Още
ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ
НАП: До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването
Срокът изтича на 31 януари, но тъй като той е почивен ден, лицата ще могат да подадат декларация до 1 февруари 2016 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент настоява за засилване на електронната търговия и иновациите
ЕС трябва да се възползва от новите технологии като големите информационни масиви, компютърните услуги „в облак“ ... Още