Брой 13 (1025), 20-01-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Рекорден брой регистрации за конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2015 г.


146 кандидатури от 108 личности, институции и компании бяха подадени до крайния срок за регистрация  - 12 януари. За сравнение с миналогодишното издание, когато се получиха 130 кандидатури от 92 личности, институции и компании.

Това 5-то издание на конкурса отбелязва рекорден общ брой регистрации, което е безспорно доказателство за нарастващия интерес към „Наградите на БАИТ“, както и продължаващото възходящо развитие на ИКТ сектора в страната.

Сред най-оспорваните категории тази година е Образователна награда, в която кандидатстват 22 образователни проекта и инициативи, разработени както от учебни заведения, така и от частни компании, които се нуждаят от квалифицирани кадри и провеждат собствени обучения. 

На второ място по брой заявки – 18, е категорията Държавна администрация, в която се конкурират различни електронни услуги за гражданите, интегрирани информационни системи, софтуерни продукти за подобряване на работата на администрациите. 

На трето място по брой подадени регистрации – 15, се нарежда Специалната награда, в която се конкурират успешни бизнес решения, приложени в практиката, както и инициативи, които са допринесли за развитието на ИКТ в страната.

15 са и претендентите за категория Бизнес иновативност, където сили мерят изключително разнообразни проекти, които реализират прилагането на ИКТ в различни сфери – от медицинската диагностика до поздравителни картички и билети за градски транспорт.

Изключително силна тази година е и категорията Журналистически принос, където 13 представители на печатни медии, радио и телевизия и интернет издания се включиха със свои материали по актуални за ИКТ сектора теми.

Предстои оценяване на подадените проекти от журито, след което ще бъдат известни и номинациите в отделните 12 категории.  

Победителите в 12-те категории ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се проведе на 17.02.2016 г. в София Тех Парк.

Кампанията и церемонията се провеждат под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Тази година евродепутатът и посланик на електронните умения Ева Паунова ще награди по един представител на победителите в 12-те категории от конкурса с работно посещение в Брюксел. Отличените победители ще посетят европейските институции в Брюксел като в рамките на визитата ще имат възможност да проведат работни срещи на високо ниво с представители на ЕК, евродепутати и неправителствени организации, активни в оформянето на регулаторната рамка на Дигитална Европа.

Освен статуетките и грамоти, всички победители в конкурса получават и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании, членове на БАИТ.

5-тото издание на „Наградите на БАИТ“ се провежда в рамките на кампанията eSkills for Jobs 2015-2016, която цели да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на електронните им умения. Инициативата се реализира едновременно в 21 държави на ЕС, като БАИТ е изпълнител за България. На национално ниво инициативата обединява 9 eSkills посланици, сред които евродепутатът Ева Паунова, вицепремиерът Ивайло Калфин, Анна-Мари Виламовска, съветник в президентството, както и представители на бизнеса.

Пълна информация за предишните 4 издания на „Наградите на БАИТ“ и кои са победителите в отделните категории по години може да се види   тук.

НОВИНИ ОТ БТПП
МОТ: Безработицата ще се повишава в глобален план през 2016 и 2017 г.
Въпреки спада в нивата на безработица в някои развити държави, глобалната криза в заетостта ще продължи Още
БТПП подготвя 23-то издание на СЕКЮРИТИ ЕКСПО 2016
Единственото изложение за сигурност в България - специализиран форум за бизнес, комуникация и инвестиции Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Рекорден брой регистрации за конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2015 г.
Сред най-оспорваните категории тази година са “Образователна награда” и "Държавна администрация" Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Националният план за действие по заетостта през 2016 г. ще осигури работа на над 21 хил. души
На работодателите ще се предоставят средства за всяко разкрито работно място за обучение чрез работа, за безработни лица без квалификация Още
ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ
НАП: До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването
Срокът изтича на 31 януари, но тъй като той е почивен ден, лицата ще могат да подадат декларация до 1 февруари 2016 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент настоява за засилване на електронната търговия и иновациите
ЕС трябва да се възползва от новите технологии като големите информационни масиви, компютърните услуги „в облак“ ... Още