Брой 204 (1468), 25-10-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Публичната лекция на проф. Мотошиге Ито, преподавател в университета „Гакушуин“ в Токио


Българската търговско-промишлена палата и Посолството на Япония в София организираха публична лекция на проф. д-р Мотошиге Ито, преподавател във Факултета по международни социални науки в Университета „Гакушуин“ - Токио, почетен професор на Токийския университет и специалист в областта на международната икономика. Събитието е част от програмата на 28-те Дни на японската култура в София.

Н.Пр. Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас, приветства участниците в лекцията и представи проф. Ито, който  е бил  съветник на премиера на Япония по икономическа и фискална политика.

 

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев също се обърна към участниците – над 150 представители на български институции и компании, и подчерта, че Япония е приоритетен партньор на България в Азия. Българското правителство приветства постигнатите до момента договорености по споразумението между ЕС и Япония и се надява то да бъда финализирано до края на годината. Той сподели, че се очаква либерализирането на търговията да повлияе положително на търговския стокообмен. По предварителна оценка пълната тарифна либерализация ще доведе до нарастване на БВП на ЕС със 124 млрд. щ.д., а на БВП на Япония - с 13 млрд. евро. Зам.-министър Манолев очерта и стоките и секторите, които имат потенциал в двустранните икономически отношения България–Япония: здравословни и природно чисти продукти, продукти с етерични масла, козметика, интензивни на знания услуги, автомобилна промишленост, машиностроене и др.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че връзките на Палатата с Посолството на Япония са традиционни, а икономическото сътрудничество с източната страна е изключително важно. Като основен елемент на взаимодействието той очерта високите технологии, чийто източник е Япония и възможността българските партньори да ги използват и да постигнат по-висока конкурентоспособност. Той сподели, че е свидетел на първата инвестиция на японска компания в страната – на „София Мицокоши”, регистрирана в БТПП през 1982 г., и се надява добрите практики на японски инвеститори в България да се мултиплицират. Симеонов пожела успешен мандат на Посланик Ватанабе, който е от няколко месеца в България.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, изтъкна възможностите, които бъдещото споразумение ЕС-Япония ще предостави на страните от съюза.

Проф. д-р Мотошиге Ито направи подробна презентация на състоянието на японската икономика, взаимовръзките с тенденциите в световната икономика, както и очакванията от Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония. То ще стимулира търговията със стоки и услуги, а също така ще създаде благоприятни възможности за инвестиции. Със споразумението ще се подобрят още повече позициите на износителите и инвеститорите от ЕС на големия японски пазар, като същевременно то ще включва солидни гаранции за защита на стандартите и ценностите на ЕС.

Очакванията на проф. Ито от влизането в сила на споразумението са годишно БВП на Япония да нараства с 0,8%, а на ЕС – с 2%. Ползите няма да са мигновени, но ще се промени структурата на икономиките.

Лекторът отговори на поредица от въпроси от публиката със съдействието на Владимир Пенков, член на УС на БТПП, който бе модератор на събитието.

Презентация на проф. Мотошиге Ито  тук.

НОВИНИ ОТ БТПП
Публичната лекция на проф. Мотошиге Ито, преподавател в университета „Гакушуин“ в Токио
Тенденциите в световната икономика, перспективите в икономическите отношения между Япония и ЕС и значението им за България Още
БТПП участва в конференция в Талин, посветена на цифровото общество
Обсъждане на инициативата на ЕС за изграждане на конкурентоспособен Европейски дигитален единен пазар Още
Преференциални условия за участие в Експо Пакистан, 9-12 ноември 2017 г.
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Вечер, посветена на Иван Грозев, първи председател на Софийската търговско-индустриална камара
30 октомври от 17 часа, Мраморно фоайе на Столична библиотека Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за митниците
Целта е да се приведе националното законодателство в съответствие с митническото законодателство на EC Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
В 196 общини ще се наемат безработни по програма „Работа“ през 2018 г.
Финансирането й ще е със средства от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Намалява се административната тежест в сферата на метрологичния контрол и при прилагането на Закона техническите изисквания към продуктите
Опростява се процедурата по предоставяне на услугите и се намалява финансовата тежест Още