Брой 18 (1282), 26-01-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

София и Осло с общ проект в подкрепа на бизнеса


Конференция „София среща Осло. Осло среща София“ откриха кметът на София Йорданка Фандъкова и Н. Пр. Тове Брувик Уестберг, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Норвегия у нас.

Столичната община е готова да подкрепи всеки бизнес, който споделя нашата идея за развитието на столицата като иновативен и зелен град, каза Йорданка Фандъкова . Тя изрази благодарност към председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов за доброто партньорство и изтъкна, че Палатата е една от най-големите работодателски организации, която работи в интерес на бизнеса.

София вече не е само аутсорсинг дестинация, а място за развитие на бизнеси, които създават нови продукти и решения, това каза Владимир Данаилов, директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), по време на конференцията. Събитието поставя началото на първата фаза от проекта за засилване на търговските връзки между България и Норвегия. Основната му цел е да предостави бизнес контакти и възможности за споделяне на опит между фирми и институции.

Проектът е организиран в партньорство между СОАПИ и софийския офис на норвежката държавна агенция „Иновация Норвегия“, подпомагаща финансово компании с фокус върху иновативния бизнес.

Над 30 представители на софийски фирми и норвежки организации коментираха развитието на бизнеса в сферата на зелените технологии, умните градове и развитието на  предприемачеството. На конференцията се очертаха основните направления на сътрудничество между българските и норвежки фирми, като акцентът беше между практическите нужди на бизнеса. Мениджърът на софийския офис на „Иновация Норвегия“ Венцеслава Янчовска предостави информация на присъстващите за възможностите за финансиране на български компании, избрали да се развиват като високотехнологични и иновативни.

На следващ етап предстои фазата „Осло среща София“, която предвижда български представители да пътуват до Норвегия и да се срещнат с потенциални партньори.

За начините за кандидатстване за тази фаза на проекта, компаниите могат да се запознаят на  http://investsofia.com/en/oslo-meets-sofia-events/.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в дискусия по темите образование и наука
Палатата е за диференцирано финансиране на държавните висши училища, обвързано с качеството на обучение и на изследователската дейност Още
София и Осло с общ проект в подкрепа на бизнеса
Председателят на БТПП участва в конференция „София среща Осло. Осло среща София“ Още
Среща по проект “Интернационализация на икономиката в ЮИЕ чрез прилагане на ЦЕФТА“
БТПП ще бъде домакин на международна конференция “Българското председателство на Съвета на ЕС и ползите за страните от ЦЕФТА” Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Информационно-трудова борса с български студенти във Великобритания - 11 март 2017 г., Лондон
Българските работодатели са поканени да участват в предстоящото кариерно изложение Още
НОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Нов Закон за концесиите
Морските плажове ще се отдават на концесия за срок до 20 години Още
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
26 януари - Международен ден на митниците
На този ден през 1953 г. е проведена първата официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество - днес Световна митническа организация Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Евробарометър: 72% от българите искат Механизмът за сътрудничество и проверка да продължи да действа
Депутати от Европейския парламент в дебат за бъдещето на европейския проект
27 януари от 10.30 часа в Централния военен клуб - София Още