Брой 18 (1282), 26-01-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в дискусия по темите образование и наука

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров участва в обществено обсъждане на проекта на програма на БСП в областта на образованието и науката.

БТПП подкрепя предложението за диференцирано финансиране на държавните висши училища,  обвързано с качеството на обучение и на изследователската работа в тях, както и с потребностите на икономиката. По думите на Васил Тодоров основен проблем за фирмите – членове на БТПП, е липсата на квалифицирани кадри, а там където те са налични – често проблем е тяхната неподготвеност, заради качеството на образование.

„Промените във финансиране на образованието трябва да бъдат обвързани с качествени показатели“, категоричен бе главният секретар на Палатата. БТПП предлага финансирането на  висшите учебни заведения да става на три етапа. Една част при приема на студенти, втора част при успешното им дипломиране и трета част след определен период от започване на работа на завършилите студенти по специалността.

Главният секретар на БТПП посочи като положителна промяна въвеждането на обучението по предприемачество по предложение на БТПП. „Ние считамe, че това е доста полезно. Така се създават хора с базови знания в тази насока, полезни бъдещи служители в отделни предприятия“, допълни той. Но и тук е необходимо усъвършенстване на самите учебни програми и осигуряване на тяхното съответствие с нормативните изисквания и пазарни практики.

По време на дискусията стана ясно, че Палатата има резерви към идеята на БСП за създаване на Научен институт по образованието. „Въпросът не е в създаването на нови администрации, които ще натоварят бюджета, а в ефективната работа на действащите – в това число и на МОН“, посочи Васил Тодоров.

Относно увеличаване на заплащането на труда на учителя, БТПП счита, че то следва да се обвърже с подобряване на резултатите от обучението, като има индивидуален подход спрямо постиженията на всеки от преподавателите.

Палатата също така подкрепя и предложението за преглед и актуализиране на специалностите и учебните програми - по приоритети и в съответствие с икономическите и социални перспективи на местно ниво.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в дискусия по темите образование и наука
Палатата е за диференцирано финансиране на държавните висши училища, обвързано с качеството на обучение и на изследователската дейност Още
София и Осло с общ проект в подкрепа на бизнеса
Председателят на БТПП участва в конференция „София среща Осло. Осло среща София“ Още
Среща по проект “Интернационализация на икономиката в ЮИЕ чрез прилагане на ЦЕФТА“
БТПП ще бъде домакин на международна конференция “Българското председателство на Съвета на ЕС и ползите за страните от ЦЕФТА” Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Информационно-трудова борса с български студенти във Великобритания - 11 март 2017 г., Лондон
Българските работодатели са поканени да участват в предстоящото кариерно изложение Още
НОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Нов Закон за концесиите
Морските плажове ще се отдават на концесия за срок до 20 години Още
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
26 януари - Международен ден на митниците
На този ден през 1953 г. е проведена първата официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество - днес Световна митническа организация Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Евробарометър: 72% от българите искат Механизмът за сътрудничество и проверка да продължи да действа
Депутати от Европейския парламент в дебат за бъдещето на европейския проект
27 януари от 10.30 часа в Централния военен клуб - София Още