Брой 41 (1553), 27-02-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БФБЛ връчи своите престижни отличия за отговорен бизнес

На официална церемония вчера Българският форум на бизнес лидерите обяви победителите в Годишните награди за отговорен бизнес 2017. В 15-ото издание на този утвърден и престижен конкурс за корпоративна социална отговорност за призовете в шестте категории се състезаваха рекордните 112 проекта на 71 компании.

Наградите на БФБЛ имат за цел да насърчат и популяризират най-добрите практики на компаниите в области като екология, образование, развитие на служителите, местните общности и цялото общество. Самата церемония е и платформа за обмяна на идеи и опит в областта на отговорното и устойчиво поведение на бизнеса – присъстващите се запознаха накратко с номинациите в отделните категории преди да научат кои от тях са класирани на първо, второ и трето място. 

Победителите се излъчват от независимо жури от уважавани представители на бизнеса, публичния и неправителствения сектор, академичните среди и медиите. Председателят на БТПП Цветан Симеонов е член на журито. Една от всички кандидатствали компании, определена със съдействието на Британското посолство в София, взима и специалната награда Engage за ангажираност на  служителите към дадена корпоративна кауза.

 

Събитието привлече над 200 гости – високопоставени представители на членове на БФБЛ, фирми и организации, участващи в конкурса, членове на журито, съмишленици от неправителствения сектор, дипломати и медии. Наградите бяха връчени от министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков,  заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов, заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев и посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс.  

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи отличията в категория „Инвеститор в обществото”, привлякла 35 номинации – най-много в цялата история на конкурса. Статуетката отиде при Райфайзенбанк за дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ в подкрепа на обществени каузи. На второ място журито класира ЛИДЛ България и тяхната програма „Ти и Lidl за по-добър живот“, а кампанията за безопасен интернет на „Теленор“ й осигури престижното трето място.

Първа сред 20-те номинирани компании в категория „Инвеститор в знанието” стана L'Oreal България с инициативата си „За жените в науката“ 2017, която предоставя стипендии на млади жени учени. Второто място спечели ЧЕЗ Разпределение България със своя технически учебен център „Енергия“, а на трето се класира Кока-Кола ХБК България с проекта „Дай старт на успеха“.

Призовото място в категория „Инвеститор в околната среда” зае ЛИДЛ България с инициативата си „Дай шанс на Балканката“ за запазване на балканската пъстърва. На втора позиция е  Дънди Прешъс Металс Челопеч с проекта „Алтернативи за използване на рекултивирани терени“, а третото място зае Humanita със системата си за разделно събиране на текстил. В допълнение към отличията си тримата финалисти в категорията ще бъдат номинирани и в авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда на Европейската комисия, на които БФБЛ е координатор за България.

Призът за „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” отиде при Теленор за Open Mind България – програма за социална интеграция и професионално развитие на хора с увреждания. Подгласници са Нестле България с инициативата „Нестле се нуждае от младите хора“ и дм България с проекта си за обучение по устойчиво развитие.

Първа в категорията „Маркетинг, свързан с кауза” за поредна година е Ейвън Козметикс България с инициативата „От любов към живота – Avon срещу рака на гърдата. Втора е Кока-Кола България с коледната си  благотворителна кампания съвместно с Фантастико и БЧК „Топъл обяд“, трета е ИКЕА с проекта „Време е за игри и добрини“.

Титлата за „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие” взе Questers за инициативата „По-качествено образование за всяко дете в България“ в  подкрепа на фондация „Заедно в час“, следвана от Еврофутбол със „Спортни таланти“ и АбВи с „Ти водиш промяната“.

EVN България грабна специалната награда „Engage” за най-голям принос на служителите в КСО проект. Пълен списък с отличените компании ще намерите тук.

НОВИНИ ОТ БТПП
Глобален форум GS1 2018 се провежда в Брюксел
Big Picture, GS1 Cloud и други стратегически теми – във фокуса на форума Още
БФБЛ връчи своите престижни отличия за отговорен бизнес
Председателят на БТПП Цветан Симеонов е член на журито Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
ИА ГИТ напомня на работодателите да съобразят условията на труд с предупрежденията за опасни метеорологични условия
Да се предприемат съответните мерки за минимизиране на риска Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
8 вмарт 2018 г., зала „Средец“, София Хотел Балкан Още
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
Дискусия за новото райониране на страната
МРРБ представи три варианта за деление на страната – с шест, пет и четири района Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Публикуван е проект на Насоки за кандидатстване по процедура за предоставяне на БФП „Енергийна ефективност в периферните райони-2”
За продължаване на инвестициите за повишаване на енергийната ефективност в обществени и жилищни сгради Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Производствените цени в селското стопанство за четвъртото тримесечие на 2017 г. намаляват с 4.7%
Продукцията от растениевъдството поевтинява със 7.5%; животновъдната поскъпва с 8.9% Още