Брой 41 (1553), 27-02-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар


По покана на Президента на Република България Румен Радев, в периода 7-8 март 2018 г. на официално посещение в София пристига емирът на Държавата Катар шейх Тамим Бин Хамад ал-Тани. Той ще бъде придружен от голяма бизнес делегация, интересът на която е провокиран от възможностите и авторитета на страната ни в контекста на настоящото Председателство на Европейския съюз. Посещението в България е част от европейската обиколка на елита на Катар и цели преодоляване на дипломатическата и търговската изолация, в която страната попада от юни 2017 г. Най-важните и значими външнотърговски партньори на Катар – Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет, ОАЕ, наред с прекъснатите дипломатически отношения, налагат и търговски санкции.

Малката арабска държава се счита за една от най-богатите в света, предвид, че страната има третите най-големи в света залежи на природен газ. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Катар е 127 600 долара, а страната се нарежда сред най-урбанизираните държави, с 99% от населението, живеещо в градове.

Възползвайки се от предизвикателствата на посещението и освободените пазарни ниши, на 8 март 2018 г. (четвъртък), Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира бизнес форум с двустранни срещи между представителите на деловите среди на двете страни.

Целта на бизнес форума е създаване на контакти между бизнеса от двете страни, запознаване със спецификата и възможностите на деловите среди и търсене на нови форми за взаимоизгодно сътрудничество. Като краен резултат очакванията са свързани с активизиране на стокообмена между България и Катар и стимулиране на съвместните инвестиции.

Бизнес делегацията от Катар е широко представена и с разнородни интереси и очаквания. Понастоящем икономическата активност на Катар се развива в няколко основни сектора: газ, петрол, туризъм и инфраструктура. Държавата Катар инвестира над 20 млрд.щ.д. за доизграждане на туристическата инфраструктура, във връзка с подготовката на страната за домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г., включващо изграждането на множество стадиони, съоръжения, хотели (ще бъдат построени 21 нови хотела) и съпътстваща инфраструктура. В ход са мащабни проекти като изграждане на ново летище в Доха на стойност 2,5 млрд.щ.д., нов градоустройствен план, строителство на метро в Доха (с дължина 120 км., от които 60 км. под земята) разширяване добива на нефт и газ и др. Тази дейност на Катар представлява определен интерес за външноикономическата активност на българските инженерингови организации и търговските фирми с експортна насоченост. Очаква се водещи български строителни компании да участват като подизпълнители, в реализацията на предстоящите мащабни инфраструктурни проекти в Катар. Водещи катарски държавни инвестиционни компании проявяват интерес за инвестиции в България в сферата на недвижимите имоти, туризма и земеделието. Съществуват добри възможности за увеличаване на българския износ за Катар в следните стоки: електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови стоки и услуги, строителни материали, мебели и обзавеждане, парфюмерия и козметика,  нефтени масла и продукти, цигари, продукти на хранително-вкусовата промишленост и фармацията, включително месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, изделия на млечната промишленост, селскостопанска продукция и др. Съществуват много добри възможности българската военно-отбранителна индустрия да доставя високотехнологични български продукти за катарската армия като: оборудване за охрана на държавните граници; изделия и системи за защита срещу нападение по суша, въздух и вода, за противодействие на терористични действия; взривни устройства; бронежилетки; продукти и системи за радиосмущения (радиосмутители) за защита от импровизирани взривни устройства.

При проявен интерес за участие в бизнес форума,  приложената регистрационна форма трябва да се изпрати в срок до 02.03.2018 г. на e-mail: s.zapryanova@sme.government.bg или k.zhitarska@sme.government.bg. Допълнителна информация бихте могли да получите от Светла Запрянова, тел. 02/940 79 75 или Кристин Житарска, тел. 02/940 79 86.

Участието в бизнес форума е безплатно .

На събитието няма да бъдат допуснати лица без потвърдена регистрация. На регистрираните допълнително ще бъде изпратена програма на форума и списък с катарската бизнес делегация.

 

Приложение: Регистрационна форма

 
НОВИНИ ОТ БТПП
Глобален форум GS1 2018 се провежда в Брюксел
Big Picture, GS1 Cloud и други стратегически теми – във фокуса на форума Още
БФБЛ връчи своите престижни отличия за отговорен бизнес
Председателят на БТПП Цветан Симеонов е член на журито Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
ИА ГИТ напомня на работодателите да съобразят условията на труд с предупрежденията за опасни метеорологични условия
Да се предприемат съответните мерки за минимизиране на риска Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
8 вмарт 2018 г., зала „Средец“, София Хотел Балкан Още
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
Дискусия за новото райониране на страната
МРРБ представи три варианта за деление на страната – с шест, пет и четири района Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Публикуван е проект на Насоки за кандидатстване по процедура за предоставяне на БФП „Енергийна ефективност в периферните райони-2”
За продължаване на инвестициите за повишаване на енергийната ефективност в обществени и жилищни сгради Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Производствените цени в селското стопанство за четвъртото тримесечие на 2017 г. намаляват с 4.7%
Продукцията от растениевъдството поевтинява със 7.5%; животновъдната поскъпва с 8.9% Още