Брой 61 (1573), 28-03-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Бизнес семинар представи възможностите за търговия с Хонконг

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри Бизнес семинар за Хонконг, който се провежда традиционно през пролетта в София. Той поздрави партньорите от Съвета за развитие на търговията на Хонконг и подчерта, че Хонконг е най-сигурната врата за навлизане на пазара в региона. Според него, напоследък се наблюдава засилен интерес към сътрудничество от страна на китайски компании и те са все по-решителни при установяване на партньорства в България. Българската търговско-промишлена палата оказва съдействие на бизнеса както за европейска интеграция /над 60% от външната търговия на България е с насоченост ЕС/, така и за насърчаване на партньорството с трети страни за успешна реализация на български стоки и услуги.

Симеонов информира присъстващите над 100 представители на българския бизнес, че референциите, които предоставя Палатата, външнотърговските документи и сертификати  са от огромна полза за фирмите, тъй като предоставят проверена, достоверна информация и представят потенциала на компаниите пред чуждестранни партньори.

Председателят на БТПП насърчи българските фирми да се обединяват и със съвместни усилия да работят с по-големи партньори от Китай и други страни, създавайки клъстери.

Зам.-ръководителят на Хонконгския съвет за развитие на търговията Сам Хуи представи основните параметри на функциониране на икономиката на Хонконг – под мотото „една държава, две системи“, тъй като Хонконг има самостоятелна данъчна и митническа система и позволява свободното движение на капитали. Има споразумение за свободна търговия с континентален Китай и това осигурява реализация на стоките и услугите при изключително изгодни условия. Подписано е споразумение за свободна търговия между Хонконг и страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), като то ще влезе в сила от януари 2019 г. Документът премахва митническите, техническите и санитарните бариери между страните с цел увеличаване на двустранните търговски обеми.

Над 8000 чуждестранни компании са позиционирани в Хонконг, а 60% от китайските инвестиции в чужбина се управляват от тази част на страната.

Презентации направиха и регионалният директор на Европейския офис на Съвета за развитие на търговията на Хонконг – Уилям Чуи, както и изпълнителният директор на Инвестиционната агенция на Хонконг Паула Кант.

Българските компании могат да се възползват от полезната информация в порталите на Съвета за развитие на търговията на Хонконг и инициативата Един пояс, един път. Те дават възможност за търсене на партньори, публикуване на проекти, посещение и участие в изложения в Хонконг с финансова подкрепа на Съвета.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Търговската палата на Чанаккале
Турска делегация посети Палатата – с интереси към строителство и инженерна дейност, възобновяеми източници Още
Бизнес семинар представи възможностите за търговия с Хонконг
Хонконг може да осигури достъп до огромния пазар на Китай и страните от Азиатско-тихоокеанския регион, където живее половината население на земята Още
БТПП участва в среща в Европейския парламент по покана на Българския европейски кръг
Сред обсъдените теми бяха предприемачеството и цифровия облик на България Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
"Дни на професията" във Враца
30 и 31 март 2018 г., Младежки дом Враца Още
ИНДУСТРИАЛНА ПОЛИТИКА
Анкета "Индустрия 4.0 в България"
За познаването, състоянието и готовността на българския бизнес за включване в технологичните тенденции Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Национална програма „Цифрова България 2025“
Mодернизиране и повсеместно въвеждане на интелигентни ИТ решения във всички сфери на икономиката и социалния живот Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за технологично партньорство от Enterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Шеста Кофас конфернция по управление на риска
12 април 2018, София Тех Парк Още