Брой 214 (471), 04-11-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Японска икономическа седмица в България

В БТПП днес се състоя среща на Клубния съвет на Българо-японския икономически съвет при БТПП. Това даде началото на японската икономическа седмица в България (4 до 8 ноември). От японска страна в срещата взе участие гл. секретар на Японо-българския икономически комитет Фуминори Сасаки.

Зам.-председателят на БТПП Георги Стоев, който е и зам.-председател на Съвета, представи пред членовете на Съвета събитията в рамките на японската икономическа седмица. Сред тях са връчване на японската награда за качество „Босей“*, както и честване на 20-годишнината на Японската асоциация за международно сътрудничество (JICA). В рамките на инициативата ще се проведе и  форум „Иновации и трансфер на технологии за малки и средни предприятия между България и Япония“.

Съгласно действащия устав, Българо-японският икономически съвет избра за свой почетен председател Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката.

По-късно днес в Кемпински Хотел Зографски зам.-министърът на икономиката и енергетика Красин Димитров и председателят на БТПП Цветан Симеонов връчиха японската награда за качество „Босей“ и грамота на веригата ресторанти “Happy Bar & Grill” за бранда “Happy Sushi” и постижения при въвеждането на добри практики от японското управление на качеството и популяризиране на японската кухня в България. Специално участие в награждаването взе посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми. Наградата “Босей“ се връчва за четвърти пореден път.

Презентация на японския ресторант “Happy Sushi”   ТУК

-------------
*Наградата „БОСЕЙ” е учредена през 2008 г. от Института за следдипломна квалификация при УНСС-София, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на специализиралите българи в Япония, JICA и AOTS (the Association for Overseas Technical Scholarship). Името на наградата идва от логото на Токайския университет и означава стремеж към звездите, или стремеж към съвършеното качество.

Наградата се връчва за постижения при въвеждането на добри практики от японския мениджмънт и високо качество при изпълнението на концепцията за тотално управление на качеството в България.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с представители на клъстер „Хоризонтално интегрирани технологии и системи“
БТПП ще подпомага сдружението при изграждането на пазарни позиции и известност на клъстерния бранд Още
Японска икономическа седмица в България
В рамките на инициативата ще се проведе форум „Иновации и трансфер на технологии за малки и средни предприятия между България и Япония“ Още
Покана за участие в търговско изложение „Доверете се на българското”
16 - 22 декември 2013 г., НДК - София Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Новото ръководство на Търговската палата в Одрин посети Ямбол
Представени бяха конкретни оферти на търговци и производители от Ямбол, поискали съдействие за съвместен бизнес и доставки към турската страна Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
В Трявна се проведе конференция на Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост
Българските предприятия за преработка на дървесина и производство на мебели запазват своята икономическа активност Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност
Постига се ясно разграничение при документирането, декларирането и отчитането на доставките, за които се прилага механизмът за обратно начисляване Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Икономика за политици: как влияе минималната заплата на заетостта
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Щанд на Аржентина на тазгодишния Салон на Виното
6 - 9 ноември, Интер Експо Център, София Още