Брой 110 (1868), 12-06-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Черноморска конференция „Дигиталният свят – днес и утре“


Представители на Българската търговско-промишлена палата взеха участие в Черноморска конференция „Дигиталният свят – днес и утре“, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Форумът се проведе в контекста на председателството на България на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Участниците – повече от 70 български фирми, насочиха своето внимание към цифровизацията и нейната роля за повишаване на производителността и конкурентоспособността на предприятията.

Качеството на специалистите и служителите е от ключово значение за процеса на дигитализация. Освен това, България може да бъде водеща в областта на технологиите, ако заложи на скорост и качество на Интернет. Това са някои от основните изводи, направени от лекторите по време на конференцията, представители на водещи IT компании, асоциации и клъстери в областта на дигиталния свят.

Въвеждането на съвременни методи и технологични иновации в производствения процес е от приоритетно значение за предприятията и цялата икономика, стана ясно по време на панелните дискусии. Посочена беше и нуждата от ефективна държавна политика за технологичното развитие на предприятията.

„До седмици стартираме набирането на проекти за научно-развойната и иновационната дейност, които държавата да подкрепи. Стартът на Десетата сесия на националния иновационен фонд на практика означава, че държавата мисли за технологичното развитие на бизнеса от години. До момента над 450 проекта са били финансирани с общо 55 млн. лв.“.  Това каза по време на откриването на форума д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Той информира, че предстои старт на кандидатстването по ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии на микро, малки и средни предприятия. Одобрените бенефициенти ще могат да използват средствата за създаване на уебсайтове, повишаване на киберсигурността, дигитален маркетинг и други възможности.

„Под мотото „Море от възможности“, основната цел на продължаващото българско председателство на ОЧИС е да изследва, заедно с останалите държави-членки, потенциала за разширяване и задълбочаване на регионалното сътрудничество в района на Черно море, в контекста на адекватен отговор на настоящите предизвикателства“, заяви Руси Иванов, генерален директор на Генерална дирекция „Европейски въпроси“ при Министерството на външните работи.

В конференцията участие взеха панелисти от технологични компании, Българска асоциация по киберсигурност, Българска асоциация на сертифицираните етични хакери, Държавна агенция „Електронно управление“ и др.

НОВИНИ ОТ БТПП
Бъдещето на труда – във фокуса на изказванията на официалните гости на 108-та сесия на МКТ
Световни лидери се обърнаха към участниците - 6000 представители на правителства, работодатели и работници от 187 страни Още
Черноморска конференция „Дигиталният свят – днес и утре“
Въвеждане на съвременни методи и технологични иновации в производствения процес Още
Покана за кръгла маса „Перспективи пред развитието на иновациите в сферата на телекомуникациите и информатиката“
2 юли в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Иновативен курс за придобиване на нови компетенции, свързани с цифровата трансформация на фирмите
Организира Русенската търговско-индустриална камара – напълно безплатно Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари
Въвеждане на европейското законодателство в тази област Още
ТРУД И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
МОТ настоява децата да не работят на полето, а за мечтите си
12 юни - Световен ден срещу детския труд Още
ИНВЕСТИЦИОННА СРЕДА
Нов справочник на СОАПИ: Стартъп и иновационната екосистема в София
Информация за предприемаческата среда в столицата, достъпа до финансиране... Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network